Χαμηλές προσδοκίες και μηνύματα εκατέρωθεν

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015 16:41
UPD:16:57
REUTERS/KOSTAS TSIRONIS
A- A A+

Σε αρνητικό κλίμα, τουλάχιστον όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας, ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του τακτικού Eurogroup με την ελληνική πλευρά να ελπίζει πλέον σε μια «πολιτική συμφωνία», όχι κατ' ανάγκην στη σημερινή συνεδρίαση.

Το εν λόγω κλίμα επιβεβαιώθηκε και από τη συνάντηση ενός τετάρτου μεταξύ του Γερούν Ντέισελμπλουμ και του Γιάνη Βαρουφάκη.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Αυτό που υπονόησε το πρωί ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γαβριήλ Σακελαρίδης είναι ότι η συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο ανέδειξε τις μεγάλες διαφορές των δύο πλευρών.

«Το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών δεν φάνηκε να είχε διάθεση να βρει τα σημεία σύγκλισης. Υπήρξαν εμμονές οι οποίες μάλλον έχουν να κάνουν με κεκτημένη ταχύτητα από το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Εμείς, πάντως, πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα λύνονται σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε τεχνικό επίπεδο», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Εντός αυτού του κλίματος η WSJ, με σημερινό της δημοσίευμα, μιλά για σχέδιο-πρόταση αξιωματούχων των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης για ένα εξάμηνο μορατόριουμ μεταξύ των δύο πλευρών το οποίο επιχειρεί να συμβιβάσει την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί.

EURONEWS

Επί της ουσίας η δύο πλευρές θα συμφωνήσουν στην επέκταση του τρέχοντος προγράμματος χωρίς η κυβέρνηση να υποχρεώνεται να προβεί σε νέα μέτρα, αλλά ούτε να προχωρήσει σε σειρά προεκλογικών εξαγγελιών της.

Ωστόσο η Αθήνα, δια του κ. Σακελλαρίδη, απαντά ότι για την ίδια το σημαντικό αυτή τη στιγμή «είναι να υπάρχουν εξελίξεις, να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες να έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της χώρας, στον τομέα και της οικονομίας, στον τομέα και της κοινωνίας και της εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων, σε όλους τους τομείς και στα δημόσια έργα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή