Ο Βασίλης Τσιτσάνης συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη

Στο θέατρο Badminton, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015 07:40
A- A A+

Οι ξεχωριστοί, όσο και διαφορετικοί, μουσικοί κόσμοι δύο σπουδαίων μας δημιουργών συναντώνται στη συναυλία «Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη», που παρουσιάζεται στο θέατρο Badminton, τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Στη συναυλία, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος στον εορτασμό των 90 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη και σε συνεργασία με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», η Ελένη Βιτάλη και η Γλυκερία, με τον Δώρο Δημοσθένους και τον Ζαχαρία Καρούνη, ερμηνεύουν τις μεγάλες επιτυχίες των δύο κορυφαίων δημιουργών, τα διαχρονικά τους τραγούδια που έχουν εξασφαλίσει μια θέση στη μνήμη, αλλά και στην καρδιά.

Ο καθένας με τον δικό του τρόπο

Στη μουσική αυτή παράσταση, ο κορυφαίος συνθέτης του λαϊκού τραγουδιού, Βασίλης Τσιτσάνης (1915 - 1984), 100 χρόνια από τη γέννησή του, «συναντιέται» με τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη (γεν.1925), 90 χρόνια από τη γέννησή του. Και οι δυο τους υπηρέτησαν με αξιοσύνη τη λαϊκή μουσική του τόπου, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και τα δικά του μουσικά εφόδια.
Ωστόσο, η λαϊκή μουσική τους σκέψη κάπου συναντιέται. Ο Μίκης Θεοδωράκης ανέπτυξε πολύπλευρη μουσική δράση, η οποία καλύπτει όλο σχεδόν το φάσμα της τέχνης των ήχων. Η λαϊκή μουσική, όμως, ήταν αυτή, που του έδωσε τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με τον απανταχού στον κόσμο Ελληνισμό. Δεν μοιάζει, λοιπόν, αταίριαστη η συνύπαρξη των τραγουδιών των δύο μεγάλων μουσικών δημιουργών, όπως αυτή επιχειρείται σε αυτό το πρωτότυπο πρόγραμμα. Αντίθετα, συνυφασμένα τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη δημιουργούν ένα σαγηνευτικό μουσικό πλέγμα, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα ακρόασης, ικανό να προκαλέσει ευφορία και συγκίνηση μαζί.

Ζαχαρίας Καρούνης, Ελένη Βιτάλη.

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή…»

«Είμαι πολύ συγκινημένη, που συμμετέχω σε αυτό το μεγάλο αφιέρωμα στους δύο κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς» τονίζει στη «Ν» η Ελένη Βιτάλη. «Μίκη Θεοδωράκη τραγουδάω πρώτη φορά. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή, που, μετά από τόσα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας, θα μπορέσω στη σκηνή του θεάτρου Badminton να εκφράσω τον σεβασμό μου και την εκτίμησή μου σε αυτόν τον μυθικό συνθέτη, τραγούδια του οποίου έχουν συντροφεύσει περιόδους της ζωής μου. Και αυτή η συνάντηση Τσιτσάνη - Θεοδωράκη είναι η κατάλληλη ευκαιρία. Τσιτσάνη τραγουδάω πολλά χρόνια και έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Τώρα, με τον  Θεοδωράκη, ένας καινούριος κύκλος ανοίγει».

Συντελεστές
Διεύθυνση: Μαργαρίτα - Ασπασία Θεοδωράκη, συντονισμός: Sophie Hayes, ηχοληψία: Μιχάλης Αλεξάκης - Σάκης Καρασαρίνης, χειριστής προβολικών: Βασίλης Αζίσης. Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»: Γιάννης Μπελώνης: πιάνο, Θανάσης Βασιλάς - Γιάννης Ματσούκας: μπουζούκι, Ξενοφών Συμβουλίδης: όμποε - φλογέρες, Βαγγέλης Κονταράτος: κιθάρα, Αρτέμης Σαμαράς: βιολί, Λευτέρης Γρίβας: ακορντεόν, Σταύρος Καβαλιεράτος: μπάσο, Νίκος Σκομόπουλος: ντραμς, Στέφανος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης: κρουστά.

Ελένη Βιτάλη.

Πληροφορίες
Θέατρο Badminton: Άλσος Στρατού - Γουδή, τηλ:. 210 8840600.  Τιμές εισιτηρίων: Α’ ζώνη: 25 ευρώ, Β’ ζώνη: 20 ευρώ, Γ’ ζώνη: 15 ευρώ, Δ’ ζώνη: 10 ευρώ.


[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς