«Γαλάζιος δείπνος» κεντροδεξιάς και φιλελεύθερης πτέρυγας

Πρωτοβουλία για τη σύμπηξη εσωκομματικού μετώπου κατόπιν πρόσκλησης της Μαριέττας Γιαννάκου
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015 10:30
UPD:10:35
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου σε δηλώσεις της ισχυρίστηκε ότι δεν τέθηκε θέμα ηγεσίας αλλά χαρακτήρισε «ζωντανό κεφάλαιο της Ν.Δ.» τον Κώστα Καραμανλή.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Ηχηρή πρωτοβουλία για τη σύμπηξη εσωκομματικού μετώπου ανέλαβε η πλειονότητα των στελεχών της «κεντροδεξιάς» και «φιλελεύθερης» πτέρυγας Ν.Δ., που διαφοροποιούνται από την ηγετική ομάδα του κόμματος.

Τα μετριοπαθή στελέχη συναντήθηκαν προχθές το βράδυ σε αθηναϊκό εστιατόριο κατόπιν πρόσκλησης της πρώην υπουργού Παιδείας και ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαριέττας Γιαννάκου και αναζήτησαν τρόπους συνεννόησης για την επόμενη μέρα.

Στη συνάντηση μετείχαν τόσο καραμανλικά στελέχη όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος όσο και «μητσοτακικοί» όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης έδωσαν το «παρών» στελέχη του λεγόμενου φιλελεύθερου χώρου όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη που εκπροσωπούν ιστορικές οικογένειες της Ν.Δ., όπως η πρωτεύσασα στην Α’ Αθηνών Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Επίσης, μετείχαν στο δείπνο γαλάζιες προσωπικότητες που έχουν διαφοροποιηθεί έντονα με τις επιλογές του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά όπως ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.

Κατά πληροφορίες, στο δείπνο είχε κληθεί και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και παλαιός γραμματέας του κόμματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος όμως δεν παρέστη. Ωστόσο και ο κ. Μεϊμαράκης έχει εκφραστεί υπέρ της ανάγκης αλλαγής της πορείας του κόμματος και είχε διαφοροποιηθεί μάλιστα και προεκλογικά από τη γραμμή της ηγεσίας.

Ουσιαστικά στο δείπνο παρέστη το μεγαλύτερο κομμάτι των στελεχών της Ν.Δ. πλην του περιβάλλοντος του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά και της δεξιάς πτέρυγας που προέρχεται από το ΛΑΟΣ (Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης, Θανάσης Πλεύρης) και στηρίζει απόλυτα τη γραμμή της σημερινής ηγεσίας.

Η κυρία Γιαννάκου σε δηλώσεις της χθες ισχυρίστηκε, πάντως, ότι στο δείπνο δεν τέθηκε θέμα ηγεσίας αλλά χαρακτήρισε «ζωντανό κεφάλαιο της Ν.Δ.» τον Κώστα Καραμανλή. Ερωτηθείσα, συγκεκριμένα, αν τίθεται θέμα αλλαγής ηγεσίας στη Ν.Δ. η κυρία Γιαννάκου απάντησε ότι «το θέμα δεν είναι να αλλάξει η ηγεσία και να παραμείνουν ίδια ορισμένα προβλήματα».

«Εμείς δεν συζητήσαμε αυτό. Κάποιος με ρώτησε εάν το μενού ήταν ο κ. Σαμαράς και είπα πως αν θέλαμε τέτοιο μενού, θα το κάναμε στα κρυφά. Εμείς δεν κάναμε κάτι κρυφά». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «είμαστε σε μια εποχή που κανείς δεν μπορεί μόνος του» επιβεβαιώνοντας ότι έγινε συζήτηση για τη σύμπηξη κοινού μετώπου των μετριοπαθών στελεχών της Ν.Δ.

Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η επόμενη μέρα της Ν.Δ. εν όψει και της σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 19 Φεβρουαρίου όπου για πρώτη φορά θα δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να εκφράσουν την άποψή τους για την αποτυχημένη προεκλογική στρατηγική, για το ζήτημα της λεγόμενης «αριστερής παρένθεσης», αλλά και για τη στάση του κόμματος έναντι στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. Χθες πάντως, ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος με δηλώσεις του κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο.

«Ιδρώνει τη φανέλα»

Εν τω μεταξύ την άποψη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές εξέφρασε εκ νέου χθες ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου της προηγούμενης κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος. «Οταν παίζει η Ελλάδα και όταν κάποιος ιδρώνει τη φανέλα με το εθνόσημο, δεν μπορώ παρά να στέκομαι προσοχή. Ο κ. Τσίπρας ιδρώνει τη φανέλα», τόνισε ο κ. Μπαλτάκος και προειδοποίησε τη Ν.Δ. να μην καταστροφολογήσει. Προέβλεψε, πάντως, ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί εσωκομματικά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή