Άνοιξε παράθυρο συμφωνίας για τη Δευτέρα

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015 09:41
UPD:11:39
REUTERS/YVES HERMAN

Με την επιστροφή, σήμερα το μεσημέρι, του Πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας αρχίζουν στην κυριολεξία τα δύσκολα.

A- A A+

Παράθυρο για μία συμφωνία, τουλάχιστον επί των βασικών αρχών του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου η συζήτηση να συνεχιστεί και να μπει στα «βαθιά νερά» των μέτρων που εκκρεμούν και των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί η Αθήνα, άνοιξε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής.

Η άμεση ενεργοποίηση των τεχνικών επιτροπών προκειμένου μέχρι τη Δευτέρα και την τακτική συνεδρίαση του Εurogroup να είναι έτοιμο και προσυμφωνημένο το κείμενο συμφωνίας, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, δείχνει και τη διάθεση των δύο πλευρών να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία πριν τη λήξη της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος. 

Με την επιστροφή, σήμερα το μεσημέρι, του Πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας αρχίζουν στην κυριολεξία τα δύσκολα. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται αύριο να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, ενώ δεν αποκλείεται ο Αλ. Τσίπρας να ανοίξει τα χαρτιά του και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως λέει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, «θα ακολουθήσει ένας καταιγισμός νομοθετικών πρωτοβουλιών» με την κυβέρνηση να έχει το δύσκολο έργο να κινηθεί μεταξύ του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, της συμφωνίας με τους εταίρους και της ανάγκης να παρουσιαστεί έργο σε κρίσιμους τομείς όπως η φοροδιαφυγή και η διαφθορά ώστε να εισρεύσουν και έσοδα στα ταμεία.   

Και βεβαίως να πείσει τόσο το εσωκομματικό της ακροατήριο όσο και τους ψηφοφόρους ότι για παράδειγμα η μετατόπιση από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε πλεονασματικούς –έστω και κατά 1,5%- ή η αποδοχή των ιδιωτικοποιήσεων είναι επ’ ωφελεία της χώρας. «Όσο παρουσιάζει έργο και μεταρρυθμιστική πνοή σε παθογένειες που ταλαιπώρησαν επί σειρά ετών τη χώρα, όλα θα πηγαίνουν καλά», καταλήγει κυβερνητική πηγή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή