Από φυσικά αίτια πέθανε ο Αμπού Αμπάς, σύμφωνα με τους Αμερικανούς

Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2004 11:52
A- A A+

Από φυσικά αίτια πέθανε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Αμπού Αμπάς, αρχηγός του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FLP) σε αμερικανική φυλακή στο Ιράκ όπου κρατείτο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροψίας, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός.

«Η νεκροψία αποδεικνύει ότι ο Αμπού Αμπάς πέθανε από φυσικά αίτια στις 8 Μαρτίου», δήλωσε στον Τύπο ο στρατηγός Μαρκ Κίμιτ διευκρινίζοντας ότι ο εκλιπών υπέφερε από την καρδιά του. «Υπήρξε μεγάλη παραπληροφόρηση αλλά όλοι ξέρουμε πως ήταν ψευδής», τόνισε ο αμερικανός στρατηγός αναφερόμενος στις δηλώσεις που κατηγορούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι τον δολοφόνησαν.

Χθες, το Μέτωτο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η σύζυγος του Αμπάς και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι τον σκότωσαν, ενώ ο Γιάσερ Αραφάτ απέτισε φόρο τιμής στον νεκρό χαρακτηρίζοντάς τον «μάρτυρα».

Ο Αμπάς είχε συλληφθεί πριν από περίπου ένα χρόνο από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ όπου ήταν η έδρα της οργάνωσής του.

Ο Μαχμούντ Αμπάς όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε το 1949 στη Συρία από οικογένεια παλαιστινίων προσφύγων. Ηταν ο εγκέφαλος της πειρατείας του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Ακίλε Λάουρο που έπλεε στη Μεσόγειο, το 1985, κατά την οποία ένας αμερικανο-εβραίος τετραπληγικός πυροβολήθηκε και πετάχτηκε στη θάλασσα μαζί με το αναπηρικό του καροτσάκι.

Η εξέλιξη αυτή έβλαψε σημαντικά την εικόνα των Παλαιστινίων στην παγκόσμια κοινή γνώμη και κυρίως στην αμερικανική, οδηγώντας τον Γιάσερ Αραφάτ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον Αμπάς.

Το Μάιο του 1990, ένα μέλος της οργάνωσής του Αμπάς άνοιξε πυρ κατά ισραηλινών στρατιωτών σε ακτή ,κοντά στο Τελ Αβίβ. Η άρνηση του Γιάσερ Αραφάτ να καταδικάσει την επίθεση αυτή τερμάτισε το διάλογο που είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα μεταξύ της ΟΑΠ και της Ουάσινγκτον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή