Γκρι λαγνεία, βιβλική αλληγορία και μυστική εκκαθάριση

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015 08:30
UPD:16/02/2015 14:28
A- A A+

Η μοντέρνα εκδοχή μιας βιβλικής ιστορίας, μια τολμηρή ερωτική σχέση με γκρίζες αποχρώσεις, οι περιπέτειες ενός βαμπίρ που συναντά την αγάπη, η κωμική διάσταση μιας μυστικής υπηρεσίας και οι σκοτεινές πτυχές της οικονομικής κρίσης αποκαλύπτονται στη μεγάλη οθόνη αυτήν την εβδομάδα.

«Λεβιάθαν»

Καταγγέλλοντας το σαθρό σύστημα της χώρας του, τον κλήρο και τη θρησκεία και προσδιορίζοντας τις ανθρώπινες αξίες και τον ρόλο του καθενός μέσα στην κοινωνία, το δράμα του Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ζβιαγκνίτσεφ έχει ήδη αποσπάσει τα βραβεία καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών 2014, καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Λονδίνου 2014, τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και διεκδικεί το αντίστοιχο Όσκαρ. Πρόκειται για μια μοντέρνα εκδοχή της βιβλικής ιστορίας του Ιώβ, η οποία εκτυλίσσεται στη σύγχρονη Ρωσία, όπου ο Λεβιάθαν, το θαλάσσιο τέρας της Αγίας Γραφής, λειτουργεί αλληγορικά. Με τους Αλεξέι, Σερεμπριάκοφ, Έλενα Λιάντοβα, Ρομάν Μαντιάνοφ και Βλαντιμίρ Βντοβιτσέκοφ, ένας οικογενειάρχης, που διατηρεί συνεργείο αυτοκινήτων, δέχεται τις πιέσεις - επιθέσεις του δημάρχου της πόλης, ο οποίος θέλει να πάρει την επιχείρηση, το σπίτι και τη γη του.

Ο σκηνοθέτης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι πεπεισμένος ότι, σε όποια κοινωνία κι αν ζει ο καθένας μας, από την πιο ανεπτυγμένη στην πιο αρχαϊκή, όλοι μας, κάποια στιγμή της ζωής μας, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το ερώτημα: να ζήσουμε ως σκλάβοι ή ως ελεύθεροι άνθρωποι. Αν, αφελώς, πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποια ύψιστη δύναμη, που θα μας απαλλάξει από την επιλογή, κάνουμε μεγάλο λάθος. Στη ζωή κάθε ανθρώπου, έρχεται η στιγμή, που θα πρέπει εκείνος να αντιμετωπίσει το σύστημα, τον κόσμο και θα πρέπει να υποστηρίξει με δύναμη το αίσθημα της δικαιοσύνης του, το αίσθημα του Θεού στη Γη για εκείνον».

«Πενήντα αποχρώσεις του γκρι»

Βασισμένη στο πρώτο βιβλίο της ομώνυμης τριλογίας της Ε. Λ. Τζέιμς, που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ σε κυκλοφορία (της τάξεως των 100 και πλέον εκατομμυρίων αντιτύπων) και έχει μεταφραστεί σε 51 γλώσσες, η τολμηρή ερωτική ταινία της Σαμ Τέιλορ - Τζόνσον εξερευνά το να θέτεις, να σέβεσαι και να παραβιάζεις τα σεξουαλικά όρια, και διερευνά την εμπιστοσύνη, την παράδοση και τον σεβασμό αμοιβαία αποδεκτών κανόνων. Η Ντακότα Τζόνσον (κόρη της Μέλανι Γκρίφιθ και του Ντον Τζόνσον) και ο Τζέιμι Ντόρναν, πλαισιωμένοι από τους Ρίτα Όρα και Μάρσα Γκέι Χάρντεν, ξετυλίγουν την αισθησιακή ιστορία ενός εξτρεμιστικά ηδονικού και απλησίαστου συναισθηματικά δισεκατομμυριούχου και μιας αθώας και άπειρης ερωτικά κοπέλας, η οποία εκπαιδεύεται «επίπονα» στον έρωτα.

Όπως εξηγεί η συγγραφέας των βιβλίων: «Πρόκειται, βασικά, για μια απλή ερωτική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε ένα άπειρο νεαρό κορίτσι, που αποδεικνύεται πιο δυνατό από όσο πιστεύει πως είναι, και έναν “κατεστραμμένο”, λόγω του τραυματικού παρελθόντος του, άντρα. Αναδεικνύεται, μέσα από την ιδιαίτερη αυτή σχέση, η θεραπευτική δύναμη της άνευ όρων αγάπης. Οι σεξουαλικές σκηνές μπορεί να έγιναν πρωτοσέλιδο, αλλά το αναγνωστικό κοινό γοητεύτηκε ουσιαστικά από την ιστορία αγάπης».

«Ένα κορίτσι γυρίζει σπίτι μόνο του τη νύχτα»

Σε μια πόλη - φάντασμα, που φιλοξενεί πόρνες, τοξικομανείς, μαστροπούς, περίεργα πλάσματα της νύχτας και άλλες πρόστυχες ψυχές, διαδραματίζεται το πρώτο ιρανικό γουέστερν με βρικόλακες, σκηνοθετημένο από την Άνα Λίλι Αμιρπούρ, η οποία μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ένα δικό της κόμικ, δημιουργώντας ένα ασπρόμαυρο ατμοσφαιρικό θρίλερ. Με τους Σίλα Βαντ, Αράς Μαράντι, Μάρσαλ Μάνες και Μοζχάν Μαρνό, σε αυτήν την «κακιά πόλη» που αποτελεί προπύργιο αμαρτίας, διαστροφής και απελπισίας, κατοικεί ένα μοναχικό κορίτσι - βαμπίρ, που παραμονεύει στις σκιές, παρακολουθεί τις ζωές των πιο ανήθικων ανθρώπων και τους καταδιώκει. Μια νύχτα, συναντά τον έρωτα στο πρόσωπο ενός θνητού και μια ασυνήθιστη αγάπη ενώνει τις βασανισμένες ψυχές τους.

«Kingsman: Η μυστική υπηρεσία»

Η κωμική περιπέτεια κατασκοπείας του Μάθιου Βον, με τους - βραβευμένους με Όσκαρ - Κόλιν Φερθ και Μάικλ Κέιν, τον - υποψήφιο για Όσκαρ - Σάμιουελ Τζάκσον και τους Τάρον Έγκερτον,  Μαρκ Χάμιλ, Μαρκ Στρονγκ, Σοφία Μπουτέλα, Σόφι Κούκσον, Κόρι Τζόνσον και Τζέικ Ντάβενπορτ, βασίζεται στο κόμικ των Μαρκ Μίλαρ και Ντέιβ Γκίμπονς, «The secret service». Όταν ο πατέρας ενός πεντάχρονου αγοριού θυσιάζεται, κατά τη διάρκεια μιας απόρρητης στρατιωτικής άσκησης, η οικογένειά του λαμβάνει ένα ασυνήθιστο μετάλλιο, με έναν τηλεφωνικό αριθμό που θα πρέπει να καλέσουν μόνο για  κάποια πολύ σημαντική χάρη. Η στιγμή αυτή έρχεται δεκαεφτά χρόνια αργότερα, όταν ο - νεαρός πια - γιος βρίσκεται σε αδιέξοδο.

«Ποιος σώζει ποιον;»

Το ντοκιμαντέρ των Λέσλι Φρανκ και Χέρντολορ Λόρεντζ, που  αποτελεί μία διεθνή συμπαραγωγή για την κρίση ως επιχειρησιακό μοντέλο σε βάρος της κοινωνικής ασφάλειας, δείχνει πώς διασώζονται οι τράπεζες σε βάρος μας και πώς ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης είναι η δημοκρατία, αφού, από το 2008, διασώζονται πρώτα η απειλούμενη οικονομία και μετά χώρες ολόκληρες. Οι πολιτικοί παίζουν ταχυδακτυλουργικά παιχνίδια με όλο και νέες ομπρέλες διάσωσης αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, ενώ, στην καρδιά της Ευρώπης, οι άνθρωποι εργάζονται για μισθούς πείνας.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς