Λαβρόφ: Αν υπάρξει ελληνικό αίτημα βοήθειας, θα το εξετάσουμε

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 13:51
UPD:18:05
REUTERS/MAXIM ZMEYEV

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στη Μόσχα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην αναθέρμανση και επιτάχυνση των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

A- A A+

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στη Μόσχα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην αναθέρμανση και επιτάχυνση των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Στην αρχική του παρέμβαση, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη Ρωσία «την πιο δημοφιλή χώρα στην Ελλάδα» αλλά και τη νέα ελληνική κυβέρνηση ως τη δημοφιλέστερη από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς, όπως είπε, συγκεντρώνει υποστήριξη του 72% των πολιτών της χώρας.

EPA

Στην αρχική του παρέμβαση, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη Ρωσία «την πιο δημοφιλή χώρα στην Ελλάδα».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στο παρελθόν έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις από την Αθήνα για τη συνεργασία με τη Ρωσία, χωρίς αυτές να υλοποιηθούν, γι' αυτό και η νέα ελληνική κυβέρνηση ξεκινά από αύριο κιόλας, αφού ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για το τρίγωνο αποσταθεροποίησης που περιβάλλει την Ελλάδα, αρχίζοντας από την Ουκρανία και καταλήγοντας στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή και τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής λύσης του Ουκρανικού, σημειώνοντας ότι «ουδέποτε οι κυρώσεις ήταν αποτελεσματικές, γι' αυτό και πρέπει να βρεθούν άλλα εργαλεία συνεννόησης» αλλά και ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι λύση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων και δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ότι εφόσον διατυπωθεί αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Αθήνα, αυτό θα εξεταστεί από τη ρωσική κυβέρνηση.

Παράλληλα, μίλησε για επιθυμία και των δύο πλευρών για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων «με πιο υψηλούς ρυθμούς», ανακοινώνοντας την απόφαση ανανέωσης της διυπουργικής επιτροπής συνεργασίας και την έναρξη των εργασιών της «χωρίς αναβολές».

Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη διμερή ενεργειακή συνεργασία, λέγοντας ότι υπάρχουν «πολύ καλές προοπτικές» για συμμετοχή και συνεργασία της ελληνικής πλευράς στον αγωγό φυσικού αερίου, που θα κατασκευαστεί από τη Ρωσία και θα καταλήγει στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.

Ο Σ. Λαβρόφ χαιρέτισε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ελλάδας στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, στις 9 Μαΐου, στη Μόσχα, και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των εθνικών μειονοτήτων στην Ουκρανία, Ελλήνων, Βουλγάρων, Ρουμάνων, Ούγγρων κ.λπ. Τόνισε δε τη σημασία της προετοιμασίας του Έτους Φιλίας Ελλάδας και Ρωσίας, το 2016.

Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων ο κ. Λαβρόφ είπε: «Τιμούμε την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, η οποία τάσσεται υπέρ της στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας –ΕΕ», χωρίς να πολιτικοποιείται και «να θυσιάζεται η συνεργασία αυτή σε κάποιες γεωπολιτικές φιλοδοξίες τρίτων χωρών».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η ελληνική πλευρά κατανοεί την απόλυτη αναποτελεσματικότητα των προσπαθειών να συνομιλήσει κανείς με τη Ρωσία με τη γλώσσα των κυρώσεων, οι οποίες, συμπλήρωσε, βαρύνουν τη συνείδηση όσων τις υιοθέτησαν, «μεταξύ των οποίων δεν ήταν η σημερινή ελληνική κυβέρνηση».

Ως προς το Κυπριακό, η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε «την υποστήριξη των προσπαθειών εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν νωρίτερα μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων», καθώς την τελική απόφαση –σύμφωνα με τη Μόσχα- μπορούν να λάβουν μόνο οι ίδιες, και οι ξένοι παίκτες πρέπει να βοηθήσουν σε συμφωνία με συναίνεση και αμοιβαίο υπολογισμό συμφερόντων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απάντησε καταφατικά και σε ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης της αμυντικής-τεχνικής συνεργασίας των δύο χωρών, θυμίζοντας τις παραδοσιακές σχέσεις στον τομέα αυτό.

«Ετοιμάζουμε πρόσθετες συμφωνίες, που θα εδραιώνουν τη νομική βάση στον τομέα αυτό, έχουμε και αμοιβαία φιλικές στρατιωτικές επαφές», είπε ο κ. Λαβρόφ, τονίζοντας ότι «δεν άκουσα τίποτε από την πλευρά της νέας ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή αυτής της πολιτικής», και προσέθεσε ότι υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για συνεργασία σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της πειρατείας, της πολιτικής προστασίας κ.λπ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή