Εγκρίθηκε η πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Ν. Κορέας

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2004 07:09
A- A A+

Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, όπου η αντιπολίτευση κατάφερε με περιπετειώδη τρόπο να περάσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της χώρας, Ρο Μου-γιουν, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.

Η Βουλή της Νότιας Κορέας έχει 273 έδρες και για να εγκριθεί η πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου απαιτείτο η συγκέντρωση 181 ψήφων. Τελικώς η πρόταση υπερψηφίσθηκε από τους 193 εκ των 195 βουλευτών που βρίσκονταν στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας. Την καταψήφισαν μόλις δύο.

Οταν ο πρόεδρος του Σώματος ανακοίνωνε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υποστηρικτές του προέδρου της χώρας άρχισαν να πετούν εναντίον του διάφορα αντικείμενα. Μάλιστα κάποιος βουλευτής προσπάθησε να πετάξει την κάλπη εναντίον συναδέλφου του. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου φυγαδεύθηκε από την αίθουσα μόλις ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, συνοδευόμενος από άνδρες ασφαλείας.

Νωρίτερα οι άνδρες ασφαλείας είχαν σύρει με τη βία έξω από την αίθουσα του κοινοβουλίου βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που αρνούντο να σταματήσουν την καθιστική διαμαρτυρία που έκαναν, προσπαθώντας έτσι να εμποδίσουν τη διενέργεια ψηφοφορίας επί της προτάσεως μομφής κατά του 57χρονου προέδρου της χώρας.

Μέλη του κυβερνώντος κόμματος Ούρι είχαν καταλάβει την έδρα του προέδρου του κοινοβουλίου και συνεπλάκησαν με βουλευτές της αντιπολίτευσης και με τους άνδρες ασφαλείας, όταν επιχείρησε να μπει στην αίθουσα της Βουλής ο πρόεδρος του Σώματος, Παρκ Κουάν-γιονγκ για να γίνει η ψηφοφορία επί της προτάσεως μομφής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή