Συγκρούσεις στην Αϊτή, δύο νεκροί

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2004 07:20
A- A A+

Αστυνομικοί συγκρούσθηκαν με υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Ζαν Μπερτραν Αριστίντ σε φτωχογειτονιές του Πορτ-Ο-Πρενς. Στη διάρκεια των ταραχών χρησιμοποιήθηκαν και όπλα από τους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς και υπάρχουν πληροφορίες ότι τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίσθηκαν.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να διαλύσει διαδήλωση υποστηρικτών του Αριστίντ, που φώναζαν ''θέλουμε πίσω τον πρόεδρο'' και ''Χωρίς τον Αριστίντ δεν υπάρχει ειρήνη''.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως σε ένα σημείο της πρωτεύουσας όπου γινόταν συγκέντρωση ένοπλων οπαδών του Αριστίντ, μαινόμενο πλήθος έσυρε έξω από ένα ταξί τον οδηγό και τον αποκεφάλισε.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από τις φτωχογειτονιές του Πορτ-Ο-Πρενς, όπου κυριαρχούν οι υποστηρικτές του Αριστίντ, με αίτημα την επιστροφή του ανατραπέντος προέδρου.

Ο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψει στην Καραϊβική για να επισκεφθεί τη Τζαμάϊκα. Μία ενέργεια που εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στην Αϊτή.

Τα επεισόδια αναφέρθηκαν την ώρα που άνδρες της αϊτινής αστυνομίας μαζί με αμερικανούς και γάλλους πεζοναύτες άρχιζαν έρευνες για τον εντοπισμό αποθηκών με όπλα. Παρόλο που οι έρευνες αυτές δεν απέδωσαν καρπούς, ο επικεφαλής των αμερικανών πεζοναυτών συνταγματάρχης Μαρκ Γκουρκάνους δήλωσε ότι ''το μήνυμα αυτής της επιχείρησης είναι πως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στη μείωση της οπλοκατοχής''.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή