Κρίσιμη διαβούλευση με στόχο τη συμφωνία έως τη Δευτέρα

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 17:46
UPD:17:49
REUTERS/KOSTAS TSIRONIS

Στην παρούσα φάση, λέει κυβερνητικό στέλεχος, οι δύο πλευρές «έχουν προχωρημένες επαφές, έχοντας περάσει σε τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας».

A- A A+

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η διαβούλευση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία θα επικυρωθεί στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην παρούσα φάση, λέει κυβερνητικό στέλεχος, οι δύο πλευρές «έχουν προχωρημένες επαφές, έχοντας περάσει σε τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας».

Αν και επισήμως Αθήνα και Βρυξέλλες τηρούν σιγή ιχθύος ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο MNI, θα προταθεί στην κυβέρνηση εξάμηνη παράταση έως τα τέλη Αυγούστου, η οποία θα συνοδεύεται από μειωμένους στόχους όσων αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, (1,5% ή 2% έναντι του φετινού 3%), αναδιάρθρωση της τρόικας, ενώ και η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ξανά ως εχέγγυα (collaterals) τα ελληνικά ομόλογα.

Όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr, η Αθήνα αποδέχεται την εφαρμογή όσων μέτρων εκκρεμούν από το τρέχον πρόγραμμα το οποίο θα παραταθεί (όσων έχουν έντονα αναπτυξιακή διάσταση) και προσανατολίζεται να αντικαταστήσει όσα έχουν αντικοινωνικό χαρακτήρα (email Χαρδούβελη) με άλλα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (πάντα με αναπτυξιακό χαρακτήρα).

Κρίσιμος παράγοντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη τελικής συμφωνίας παραμένει το Βερολίνο, η κυβέρνηση του οποίου επιμένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων, ωστόσο κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η Γερμανία είναι πλέον απομονωμένη και δύσκολα θα τορπιλίσει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας, ειδικά αν η τελευταία έχει τύχη διαβούλευσης μεταξύ Αθήνας και Κομισιόν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή