Διευκρινίσεις της ΕΛ.ΑΣ για τα εκρηκτικά σε εμπορικό τρένο στη Β. Ελλάδα

Καμία σχέση με τρομοκρατική δράση σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2004 16:09
UPD:16:35
A- A A+

Στη δράση της βουλγαρικής μαφίας και συγκεκριμένα μιας ομάδας Βουλγάρων που εμπλέκεται σε υποθέσεις λαθρεμπορίου, αποδίδει η Ελληνική Αστυνομία την υπόθεση με τα εκρηκτικά που βρέθηκαν σε τρένο στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αρχές αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό από τις 8 Μαρτίου, ενώ ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν στις 9 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας, οι κ.κ. Φλωρίδης και Βουλγαράκης.

Διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε σήμερα το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, αστυνομικός διευθυντής Λευτέρης Οικονόμου.

«Στις 8 Μαρτίου και ώρα 22:55 εισήλθε στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία εμπορική αμαξοστοιχία με 16 συνολικά βαγόνια, κενά εμπορευμάτων, με τελικό προορισμό τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Στο τελευταίο βαγόνι που ανήκει σε βουλγαρική εταιρεία καυσίμων, εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο. Από την έρευνα αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για εκρηκτική ύλη και δύο πυροκροτητές οι οποίοι όμως, δεν μπορούσαν να προκαλέσουν έκρηξη», δήλωσε ο κ. Οικονόμου και διευκρίνισε: «Επρόκειτο για 700 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης και τα άλλα εξαρτήματα που ήταν ασύνδετα και δεν μπορούσαν να εκραγούν».

Όπως επίσης έκανε γνωστό ο κ. Οικονόμου, «το ύποπτο δέμα βρέθηκε μετά από καταγγελία ενός Βούλγαρου στην Αστυνομία Θεσσαλονίκης και οι αστυνομικές αρχές ακινητοποίησαν το τρένο στο σταθμό του Στρυμώνα και εντόπισαν τα εκρηκτικά κάτω από ένα βαγόνι βυτιοφόρο».

Ο Βούλγαρος πληροφοριοδότης συνελήφθη και κρατείται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για απέλαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι έδωσε τη πληροφορία γιατί ήθελε ο ίδιος και οι συνεργοί του να εισπράξουν την αμοιβή που δίνει η ελληνική κυβέρνηση για πληροφορίες που αφορούν την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών και πιθανολογείται ότι έχει κάποια σχέση με την ανθρώπους που τοποθέτησαν τα εκρηκτικά, εντούτοις δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του.

Σε καμία περίπτωση πάντως, το περιστατικό -σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου- δεν σχετίζεται με τρομοκρατική δράση. Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο και το Πάσχα του 1996 είχαν σημειωθεί δύο εκρήξεις σε βουλγαρικά τρένα στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς θύματα και οι ενέργειες αυτές αποδόθηκαν στη βουλγαρική μαφία, χωρίς να συλληφθεί κανείς.

O ΟΣΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τη νύχτα της Δευτέρας 08/03/2004 προς την Τρίτη 09/03/2004, κατά την είσοδο κενής εμπορικής αμαξοστοιχίας στο συνοριακό σταθμό του Στρυμώνα, στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ζήτησε από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΟΣΕ να οδηγήσουν το τρένο σε κενή παρακαμπτήριο γραμμή, για να προβούν σε έλεγχο. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διενήργησε τον έλεγχο και στη συνέχεια αποχώρησε.

Οι υπηρεσίες του ΟΣΕ την ενημέρωσαν ότι όμοιου τύπου βαγόνια, μεταφέρουν προπάνιο από Ελλάδα προς Βουλγαρία και ότι εκείνη την ημέρα ένα τρένο ήταν έτοιμο να αναχωρήσει έμφορτο από Θεσσαλονίκη προς Βουλγαρία. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διενήργησε έλεγχο και σε αυτή την αμαξοστοιχία και απεχώρησε, χωρίς να εντοπίσει κάτι το επικίνδυνο.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή