Χιόνια και τσουχτερό κρύο στη Βόρεια Ελλάδα

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 10:17
UPD:12:16
MOTIONTEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Από τις πρώτες πρωινές ώρες χιονίζει σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη (Άγιος Αθανάσιος, Χορτιάτης, Λαγκαδάς κ.ά.), ενώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους και στο κέντρο της πόλης.

A- A A+

Με τσουχτερό κρύο και χιόνια ξύπνησε η βόρεια Ελλάδα, όπου τις τελευταίες ώρες άλλαξε άρδην το σκηνικό του καιρού.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες χιονίζει σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη (Άγιος Αθανάσιος, Χορτιάτης, Λαγκαδάς κ.ά.), ενώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους και στο κέντρο της πόλης.

Η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δυτική Μακεδονία, όπου λόγω της χιονόπτωσης έμειναν αρκετά σχολεία κλειστά, θα επικρατήσουν συνθήκες παγετού καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κλειστά είναι σήμερα σχολεία στους δήμους Φλώρινας, Πρεσπών και Βοΐου Κοζάνης, όπως επίσης στη δημοτική ενότητα Ελλησπόντου Κοζάνης. Με μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε το μάθημα σε σχολεία του Αμυνταίου και της Εορδαίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Τσουχτερό κρύο και χιονόπτωση είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο υδράργυρος, νωρίτερα το πρωί, στη Φλώρινα έπεσε στους -4 βαθμούς, ενώ στην Πτολεμαΐδα και την Καστοριά «έδειξε» -3 και -2 βαθμούς, αντίστοιχα.

Τα πρώτα προβλήματα

Στο Κιλκίς, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, διεκόπη η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου - Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), ενώ λόγω υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού, στο σημείο της επαρχιακής οδού Μανδρών - Γαλλικού, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς. 

Στην Καστοριά, λόγω διάβρωσης του οδοστρώματος διεκόπη η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καστοριάς - Κρυσταλλοπηγής (μέσω Κορομηλιάς) από 11ο έως 21ο χλμ.

Στη Θεσσαλονίκη κλειστοί είναι οι επαρχιακοί δρόμοι Ωραιοκάστρου - Μελισσοχωρίου και Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω εναλλακτικών διαδρομών.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για όσους θέλουν να μεταβούν στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας στο νομό Πέλλας, αλλά και όσους κινούνται στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 14ο έως 22ο χλμ, και Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου) από 35ο έως 45ο χλμ.

Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, εκτός από τις πεδινές περιοχές του δήμου Αμυνταίου.

Στη Χαλκιδική, όπου χιονίζει από νωρίς το πρωί, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου: Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου (από Πολύγυρο έως Γαλάτιστα), Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (από το 65ο έως το 92ο χλμ), Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου - Πλανών, Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου - Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά), Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου - Γερακινής, Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου - Καλύβων (μέσω Πατελιδά), Εντός του Δημοτικού Διαμερίσματος Πολυγύρου, Παλαιά Εθνική Οδό Αρναίας - Θεσσαλονίκης (μέσω Ταξιάρχη), Επαρχιακή Οδό Αρναίας - Στανού, Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας, Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου - Μ. Παναγίας.

Χιόνια και στον νομό Ιωαννίνων

Το δριμύ ψύχος έχει φθάσει και στην Ήπειρο. Στον νομό Ιωαννίνων χιονίζει από τη νύχτα, ενώ το θερμόμετρο δείχνει στο Μέτσοβο -4 βαθμούς Κελσίου και στο ανατολικό Ζαγόρι -3. 

Στην πόλη των Ιωαννίνων χιονίζει από τις 6 το πρωί. Στην Κόνιτσα, λόγω του χιονιού, δεν λειτουργούν τα σχολεία. 

Σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού έχουν βγει 37 μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων, προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι και να μην αποκλειστούν χωριά. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή