Σε επιφυλακή η Ευρώπη

Μετά το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» της
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2004 17:23
UPD:18:05

A- A A+

ΤΗΝ ΩΡΑ που ολόκληρος ο κόσμος είναι συγκλονισμένος από το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» της Ευρώπης, οι ισπανικές αρχές επιχειρούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της ευθύνης για το μακελειό, που στοίχισε τη ζωή σε 198 άτομα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.400.

Η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά ακόμα ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η ΕΤΑ, αλλά ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα, όπως είπε ο πρωθυπουργός Αθνάρ. Μία οργάνωση που ισχυρίζεται ότι έδρασε εξ' ονόματος της Αλ Κάιντα, ανέλαβε αργά χθες την ευθύνη, με e-mail που έστειλε στην αραβόφωνη εφημερίδα Αλ Κουντς αλ-Αραμπι.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ευρώπη. Εκτακτα μέτρα έχουν λάβει οι αρχές στην Ιταλία, τη Γαλλία, όπου έχει ανέβει το επίπεδο συναγερμού από το κίτρινο στο πορτοκαλί, αλλά και στην Ελλάδα. Αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το δίκτυο του ΟΣΕ, του ΗΣΑΠ, αλλά και σε ισπανικούς στόχους στην χώρα.

Η Πολωνία αύξησε τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της και έθεσε σε συναγερμό τις αστυνομικές της δυνάμεις για το ενδεχόμενο η τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στη Μαδρίτη.

Οπως η Ισπανία, έτσι και η Πολωνία είχε υποστηρίξει την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και μάλιστα έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο κεντρικό Ιράκ. Στην Πορτογαλία ενισχύθηκαν τα μέτρα στα σύνορα της χώρας και οι διοργανωτές του Εuro 2004 (Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ποδοσφαίρου) που θα διεξαχθεί εκεί από τις 12 Ιουνίου ως τις 4 Ιουλίου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να λάβουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας της ισπανικής ομάδας.

Πενθούν και διαδηλώνουν

Τριήμερο πένθος στην Ισπανία. Οι Ισπανοί πενθούν και διαδηλώνουν κατά της τρομοκρατίας σε μαζικές πορείες, με τη συμμετοχή σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αλλά και ξένων ηγετών, όπως των πρωθυπουργών της Ιταλίας και της Γαλλίας. Η σημαία της Ισπανίας κυματίζει μεσίστια σε όλη τη χώρα, όλους τους οργανισμούς και τις πρεσβείες ανά τον κόσμο.

Την ίδια ώρα, στις προσόψεις των κτιρίων της Μαδρίτης έχουν αναρτηθεί μαύρες κορδέλες. Θέατρα, μουσεία, αίθουσες συναυλιών, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν κλειστά, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στην πάνδημη διαμαρτυρία «δίπλα στα θύματα, με το Σύνταγμα».

Στο πένθος της Ισπανίας συμμετέχει ολόκληρη η Ευρώπη, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε την 11η Μαρτίου πανευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας.

Τίς πταίει

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα θύματα των επιθέσεων προέρχονται από 11 χώρες. Δεν απέκλεισε καμία εκδοχή όσον αφορά τους δράστες. Αξιωματούχοι τονίζουν ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες προς την πλευρά της ΕΤΑ, καθώς στον τόπο της τραγωδίας σακίδια με εκρηκτικά, παραπέμπουν στον τρόπο επίθεσης της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων.

Το γεγονός ότι οι συντονισμένες επιθέσεις έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά των χτυπημάτων της ΕΤΑ και της Αλ Κάιντα, οδηγεί ακόμη και στη θεωρία της συνεργασίας των δύο οργανώσεων.

Οι υποψίες για ισλαμική ανάμιξη ενισχύθηκαν από e-mail που έφθασε τη νύχτα σε αραβόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου, με το οποίο η οργάνωση «Ταξιαρχίες Αμπού Χαφ Αλ Μάσρι» διεκδικεί την ευθύνη για την επιχείρηση «Τρένα του Θανάτου» και απειλεί με νέες επιθέσεις στην Αμερική. Στην Ουάσιγκτον, πάντως, χαρακτήρισαν την οργάνωση αναξιόπιστη.

Ο σεΐχης Ομάρ Μπάκρι δηλώνει στην «La Repubblica» ότι η ανάληψη της ευθύνης από την Αλ-Κάιντα είναι αυθεντική, και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο επόμενος στόχος να είναι η Ιταλία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή