Την πορεία κατασκευής του Turkish Stream συζήτησαν Gazprom – Τουρκία

Κυριακή, 08 Φεβρουαρίου 2015 10:39
UPD:15:12
REUTERS/ALEXANDER DEMIANCHUK
A- A A+

Την πορεία υλοποίησης του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που θα ξεκινά από τη Ρωσία και θα φτάνει στην Τουρκία μέσω του Ευξείνου Πόντου, συζήτησαν χθες ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Gazprom, οι δύο πλευρές προσδιόρισαν τα θεμελιώδη κομβικά σημεία διέλευσης του αγωγού και μια σειρά από τεχνικά θέματα, που σχετίζονται με τη διαδρομή στο έδαφος της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο όγκος του ρωσικού αερίου, που θα είναι «παραδοτέο» στα σύνορα με την Ελλάδα, θα φθάσει τα 47 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Στο παρελθόν είχε αναφερθεί ότι ο αγωγός θα μεταφέρει μέσω της Μαύρης Θάλασσας 63 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, εκ των οποίων τα 13 δισ. αντιστοιχούν στην κατανάλωση εντός Τουρκίας, ενώ τα υπόλοιπα θα προωθούνται στον κόμβο φυσικού αερίου στα σύνορα με την Ελλάδα για τους καταναλωτές ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με την Gazprom, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει υποδομές στο έδαφος της Ε.Ε., κατά τη σχεδίαση ελήφθη υπ' όψιν η αυξημένη κατανάλωση στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, γι' αυτό και στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας θα φθάνουν τα 47 δισ. κυβικά ετησίως.

Το συνολικό μήκος του αγωγού θα φθάνει τα 180 χλμ. και η κατασκευή του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2016, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η απόκτηση των αδειών ανιχνευτικών - γεωλογικών εργασιών στο νέο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή