Οι μετανάστες αλλάζουν το πρόσωπο της Ευρώπης

Σάββατο, 13 Μαρτίου 2004 18:00

A- A A+

Μια δημογραφική επανάσταση αλλάζει το πρόσωπο της Ευρώπης. Η μείωση των ποσοστών γεννήσεων, μαζί με την αυξανόμενη μετανάστευση, σημαίνουν ότι τα παραδοσιακά εθνικά κράτη της Ευρώπης χάνουν την εθνοτική τους ομοιογένεια. Ο πληθυσμός της Ευρώπης, όπου κυριαρχούν οι χριστιανοί, πρέπει να συνηθίσει την ιδέα της ανάμιξης με τους μουσουλμάνους.

Oπως γράφει ο αμερικανός καθηγητής Τσαρλς Κάπτσαν στην «Washington Post» η ενσωμάτωση των μειονοτήτων στην ευρωπαϊκή κοινωνία αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η πολυεθνική κοινωνία δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή στην Ευρώπη. Το καθεστώς αυτό έχει οδηγήσει τις μειονότητες στις ευρωπαϊκές χώρες να ζουν σε θύλακες και τα μέλη τους να αισθάνονται ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Οι κοινωνικές εντάσεις που έχει δημιουργήσει αυτή η κατάσταση ενισχύουν την ξενόφοβη Δεξιά της Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν όμως να κλείσουν την πόρτα στους μετανάστες. Χωρίς τη μετανάστευση, ο πληθυσμός των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών είναι καταδικασμένος να γεράσει και να συρρικνωθεί. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν σήμερα 35 συνταξιούχοι ανά 100 εργαζομένους. Μέχρι το 2050, και αν συνεχιστούν οι σημερινές δημογραφικές τάσεις, η Ευρώπη θα έχει 75 συνταξιούχους ανά 100 εργαζομένους, ενώ σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία η αναλογία θα είναι 1 προς 1.

Και τότε, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να στραφεί στους μετανάστες προκειμένου να εξασφαλίσει την οικονομική της επιβίωση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση φιλοξενεί ήδη 15 εκατομμύρια μουσουλμάνους, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2015. Μόνο στη Γαλλία ζουν πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι, οι οποίοι ριζοσπαστικοποιούνται συνεχώς. Η αίσθηση της κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσης τροφοδοτεί μια αυξανόμενη οργή.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, σημειώνει ο Κάπτσαν, η Γαλλία και οι γείτονές της πρέπει να εργαστούν για να οικοδομήσουν πραγματικά πολυεθνικές κοινότητες.

Πηγή: Washington Post, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή