Στην Ουάσινγκτον ο Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2004 08:09
A- A A+

Στην Ουάσινγκτον έφθασε χθες, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, προκειμένου να συζητήσει με τον πρόεδρο Τζωρτζ Μπους κι άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους τους τρόπους για την καταπολέμηση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Όπως είπε ο ίδιος, οι πρόσφατες προτάσεις του Μπους δύνανται να συνδυασθούν με κάποιες από τις δικές του, σε μία προσπάθεια να γίνει πιό αυστηρό το καθεστώς ελέγχου των πυρηνικών όπλων.

«Υπάρχουν ορισμένες ιδέες, για τις οποίες σαφώς και δεν υπάρχει διαφωνία. Το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο, πρέπει να αποτελέσει το πρότυπο. Είναι αναγκαίο να ενδυναμώσουμε τους ελέγχους των εξαγωγών. Όπως γνωρίζετε καλά υπάρχουν ορισμένα κενά», τόνισε ο Ελ Μπαραντέϊ.

Το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο προσφέρει περισσότερες δικαιοδοσιες στην ΙΑΕΑ στα πλαίσια του Συμφώνου για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών.

Ο διευθυντής της ΙΑΕΑ τόνισε πως θα συζητήσει με τον Μπους όλα τα ακανθώδη ζητήματα στον τομέα των πυρηνικών, που αφορούν το Ιραν, τη Βόρειο Κορέα και τη Λιβύη.

Ακριβώς ένα έτος μετά την αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, ο Ελ Μπαραντέϊ δήλωσε πως θα επαναφέρει το ζήτημα του Ιράκ εξαιρετικά οδυνηρό για τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, τους οποίους η Ουάσιγκτον κατηγορεί επειδή ακόμη δεν έχουν ανακαλύψει τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής της Βαγδάτης.

Όσον αφορά το Ιράν, ο Ελ Μπαραντέϊ τόνισε πως μια επιστροφή των επιθεωρητών στη χώρα θα διέλυε τις υποψίες ότι έχει κάτι να κρύψει σχετικά με τα πυρηνικά του προγράμματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή