Άρση της καχυποψίας και αλληλοκατανόηση θέλει ο Ν. Αναστασιάδης

Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015 11:29
UPD:11:34
REUTERS/POOL

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για τα ζητήματα παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα συμβάλει στην άρση της καχυποψίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στην αλληλοκατανόηση και στον αλληλοσεβασμό (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Μηνύματα προς τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία έστειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε τουρκοκυπριακά και τουρκικά ΜΜΕ, κατά την οποία τόνισε ότι η Κύπρος και οι πολίτες της αξίζουν πολύ περισσότερα από μια διαιρεμένη χώρα.

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για τα ζητήματα παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα συμβάλει στην άρση της καχυποψίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στην αλληλοκατανόηση και στον αλληλοσεβασμό.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ουδέποτε μετά το ανακοινωθέν υπέβαλε διεκδικήσεις σχετικά με το φυσικό πλούτο της Κύπρου τις οποίες άρχισε να προβάλει μόνο μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX και την αποστολή του Μπαρμπαρός στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

«Η Τουρκία και ο κ. Έρογλου δεν πρόβαλαν, τα όσα σήμερα προτάσσουν, γιατί απλά γνώριζαν πως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ήταν απόλυτα κατοχυρωμένα μέσα από την συμφωνία Ταλάτ - Χριστόφια και τη σύγκλιση Χριστόφια - Έρογλου που προέβλεπαν πως μετά τη λύση μεταξύ των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης περιλαμβάνονταν και οι πολιτικές που αφορούσαν τη διαχείριση και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, όπως και όσα διαλαμβάνει η διεθνής σύμβαση του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας (συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ). Επίσης στη σύγκλιση θέσεων μεταξύ Έρογλου - Χριστόφια προβλεπόταν η κατανομή του συνόλου των εσόδων μεταξύ των δύο συνιστωσών πολιτειών, περιλαμβανομένων και των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου είτε στο έδαφος ή την θαλάσσια περιοχή του κράτους», ανέφερε.

Όπως είπε, για τον ίδιο υπάρχει μόνο ένα σχέδιο, επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση της Κύπρου στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί ως συμβιβασμός: Τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική, διζωνική σε μια λύση συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και ευαισθησίες και των δύο πλευρών και δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους. 

Ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι δεν θα παρεκκλίνει από την επιδίωξη αυτού του διαχρονικού στόχου και ότι όλοι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Κύπρος αποτελεί το κοινό μας σπίτι και το κοινό μας μέλλον».

«Καλώ την τουρκοκυπριακή και τουρκική ηγεσία να μοιραστούμε μαζί αυτό το όραμα και να μετατρέψουμε την Κύπρο μας σε αυτό που πραγματικά της αξίζει: Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, σε ένα κράτος ειρήνης και συνδημιουργίας, για το καλό όλων μας», κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή