Μία πρόταση διαμόρφωσης κανόνων σχετικά με την αποκαλούμενη «ουδετερότητα του Διαδικτύου» (net neutrality), οι οποίοι θα εμποδίζουν τους παρόχους να μπλοκάρουν ιστοσελίδες, να «πνίγουν» τις ταχύτητες των υπηρεσιών Ίντερνετ ή να προσφέρουν σε εταιρείες τη δυνατότητα να πληρώνουν για να δίνεται προτεραιότητα στο Web traffic τους σε σχέση με άλλες («fast lane»), υπέβαλε ο επικεφαλής της αμερικανικής Federal Communications Commission των ΗΠΑ, Τομ Γουΐλερ, με άρθρο του στο Wired.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση θεωρείται κομβικής σημασίας στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το συγκεκριμένο ζήτημα στις ΗΠΑ, καθώς οι υπέρμαχοι της net neutrality υποστηρίζουν ότι αποτελεί θεμελιώδη λίθο της λειτουργίας του Ίντερνετ ως ανοικτής πλατφόρμας για καινοτομία και ελεύθερη έκφραση.
«Η ώρα να λύσουμε το ζήτημα της Net Neutrality έχει φτάσει. Αυτή την εβδομάδα, θα κοινοποιήσω στα μέλη της FCC την πρόταση των νέων κανόνων για τη διατήρηση του Ίντερνετ ως μιας ανοικτής πλατφόρμας καινοτομίας και ελεύθερης έκφρασης. Αυτή η πρόταση βασίζεται σε μακρόχρονες ρυθμιστικές αρχές, εμπειρία στις αγορές και τις απόψεις του κοινού, που γνωστοποιήθηκαν μέσα στους τελευταίους μήνες» αναφέρεται σχετικά στο άρθρο.
Ο κ. Γουΐλερ διευκρινίζει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών broadband έχουν ένα «κατανοητό κίνητρο» για να επιθυμούν να διαχειρίζονται τα δίκτυά τους έτσι ώστε να μεγιστοποιούνται τα κέρδη. «Αλλά οι ενέργειές τους μπορεί να μην είναι πάντα προς όφελος των χρηστών. Το Κογκρέσο έδωσε στην FCC ευρεία εξουσιοδότηση να ανανεώσει τους κανόνες του για να ανταποκρίνονται στις αλλαγές στην τεχνολογία και τη συμπεριφορά στις αγορές με τρόπο που θα προστατεύονται οι καταναλωτές. Ανά τα χρόνια, η επιτροπή έχει χρησιμοποιήσει αυτή την εξουσία προς μεγάλο όφελος του κοινού».
Ο κ. Γουΐλερ παρουσιάζει κάποια παραδείγματα του παρελθόντος και υπογραμμίζει ότι είναι «θεμελιώδες πρόβλημα» το να επιτρέπεται σε δίκτυα να λειτουργούν ως «θυρωροί» και προτείνει η FCC να χρησιμοποιήσει την εξουσιοδότησή της για να εφαρμόσει και να επιβάλει την προστασία του «ανοικτού Ίντερνετ». «Υποβάλλω στους συναδέλφους μου τις ισχυρότερες προστασίες ανοικτού Ίντερνετ που προτάθηκαν ποτέ από την FCC. Αυτοί οι εφαρμόσιμοι, ξεκάθαροι κανόνες θα απαγορεύουν την επί πληρωμή επιβολή προτεραιότητας και το μπλοκάρισμα ή ‘πνίξιμο’ νόμιμου υλικού και υπηρεσιών. Προτείνω την πλήρη εφαρμογή – για πρώτη φορά- αυτών των ξεκάθαρων κανόνων στο mobile broadband. Η πρότασή μου διασφαλίζει το δικαίωμα των χρηστών να πηγαίνουν εκεί που θέλουν, όταν το θέλουν, και τα δικαιώματα αυτών που έχουν να κάνουν με την καινοτομία να παρουσιάζουν νέα προϊόντα χωρίς να ζητούν την άδεια κανενός».
Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν, υποστηρίζει, υποστηρίζοντας παράλληλα τις επενδύσεις στα ευρυζωνικά δίκτυα. Η πρότασή του, όπως σημειώνει, θα έχει ως αποτέλεσμα τον εκμοντερνισμό του σχετικού «Title II» του πλαισίου κανόνων, ανανεώνοντάς το για τα δεδομένα του 21ου αιώνα.
«Το Ίντερνετ πρέπει να είναι γρήγορο, δίκαιο και ανοικτό. Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβα από καταναλωτές και ανθρώπους της καινοτομίας ανά το έθνος. Αυτή είναι η αρχή που επέτρεψε στο Ίντερνετ να εξελιχθεί σε μια άνευ προηγουμένου πλατφόρμα καινοτομίας και ανθρώπινης έκφρασης. Και αυτό είναι το μάθημα που έλαβα ως επικεφαλής μιας τεχνολογικής startup στην αυγή της εποχής του Ίντερνετ. Η πρόταση που παρουσιάζω στην επιτροπή θα διασφαλίσει ότι το Ίντερνετ θα παραμείνει ανοιχτό, τώρα και στο μέλλον, για όλους τους Αμερικανούς» καταλήγει το άρθρο.