«Oχι» στο ψέμα και το αίμα

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2004 18:31
UPD:19:27

A- A A+

Yπάρχει το μικρό ψέμα, το μεγάλο ψέμα και η Στατιστική. Παρά τη δόση υπερβολής που χαρακτηρίζει αυτόν τον αφορισμό, το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών φαίνεται να τον επιβεβαιώνει.

Το αουτσάιντερ Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Χοσέ Λουΐς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, με καταμετρημένο το 99,99% των ψήφων συγκεντρώνει σχετική πλειοψηφία 42,64% και 164 έδρες στο 350μελές κοινοβούλιο, έναντι 37.64% του Λαϊκού Κόμματος.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 8 Μαρτίου προέβλεπαν παραμονή στην κυβέρνηση του Λαϊκού κόμματος, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή. Μάλιστα «έβλεπαν» τη διαφορά περίπου στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/08/884146.htm .

Μην αδικούμε όμως τους δημοσκόπους. Στην πολιτική εξίσωση προστέθηκε νέος παράγοντας που ανέτρεψε τις όποιες ισορροπίες. Στις ματωμένες κάλπες που στήθηκαν στην Ιβηρική στη σκιά των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη, οι Ισπανοί καταδίκασαν την εμμονή της κυβέρνησης Αθνάρ να αποδώσει την ευθύνη στους Βάσκους. Οι Ισπανοί καταδίκασαν την επιχείρηση Αθνάρ να αποσπάσει πολιτικά οφέλη δείχνοντας πεισματικά «το χέρι της ΕΤΑ», παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη.

Η διαίσθηση ότι ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, πρωθυπουργός επί οκτώ χρόνια, έπαιξε πολιτικά παιχνίδια πάνω από μια εκατόμβη, τελικά ενίσχυσε τους αντιπάλους του.

Από τη στιγμή που το εκλογικό Σώμα αντιλαμβάνεται ότι η τρομοκρατία μπαίνει από την κύρια είσοδο στην Ευρώπη, και ματώνει την καθημερινότητά του, στρέφεται και πάλι η προσοχή του στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ. Και η ψήφος γίνεται ψήφος τιμωρίας γι' αυτούς που τους έσυραν σε μία επιλογή, πολύ ακριβή -όπως αποδείχτηκε- ενώ το 90% είχε ταχθεί κατά του πολέμου, και τα 2/3 ήθελαν επιστροφή των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή