Ένα ημερολόγιο που παραδίδει μαθήματα ζωής

Το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» στο θέατρο Χυτήριο
Σάββατο, 07 Φεβρουαρίου 2015 09:00
Ι. Κανελλόπουλος
A- A A+

Ως ένα έργο - σύμβολο που παραδίδει μαθήματα ζωής, μέσα από την καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού από τους Ναζί, το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο όλων των εποχών μετά τη Βίβλο, «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» των Φράνσες Γκούντριχ και Άλμπερτ Χάκετ, παρουσιάζεται στη θεατρική σκηνή.

Η παράσταση που, στο παρελθόν, ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία, σε μετάφραση Βάσιας Παναγοπούλου και Δημήτρη Μοθωναίου, και επανήλθε με τη νέα σκηνοθετική προσέγγιση του Αλέξανδρου Κοέν και με νέα διανομή, στο θέατρο Χυτήριο, παρουσιάζεται πλέον μόνο κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 6.30 το απόγευμα.

Γνωστό σε όλο τον κόσμο

Παραμένοντας διαχρονικό και συγκινώντας το κοινό κάθε ηλικίας, το έργο βασίζεται στο πασίγνωστο ημερολόγιο της έφηβης Γερμανοεβραίας από τη Φρανκφούρτη, Άννας Φρανκ, και περιγράφει τη ζωή της ίδιας και των οικείων της, ενόσω κρύβονταν σε καταφύγιο κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να αποφύγουν τους διωγμούς των Ναζί.

Οι πρώτες εκδόσεις του βιβλίου πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία, το 1947, και στην Αμερική, το 1952. Μεταφράστηκε σε περισσότερες από 67 γλώσσες, και πούλησε περισσότερα από 31 εκατομμύρια αντίτυπα. Το πρώτο θεατρικό ανέβασμα έγινε στο Μπρόντγουεϊ, το 1955, κι αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή στην καριέρα των συγγραφέων του, που τιμήθηκαν με τα βραβεία Tony, Pulitzer και Ένωσης Θεατρικών Κριτικών Νέας Υόρκης. Από τότε, οι παραστάσεις του σε όλον τον κόσμο ήταν πάντοτε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός με τεράστια εμπορική επιτυχία.

Κόντρα στο μαύρο

«Με το βλέμμα στη νέα γενιά που παλεύει σε δύσκολες συγκυρίες και που η γνώση αποτελεί φωτεινό οδηγό, ανεβαίνει η ιστορία της Άννας Φρανκ στο θέατρο Χυτήριο. Με νέα προσέγγιση στις σελίδες του ημερολογίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τον θάνατο του Όττο Φράνκ (πατέρα της Άννας). Το “Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ” παραμένει το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο μετά τη Βίβλο» επισημαίνει η Βάσια Παναγοπούλου. Και συμπληρώνει: «Σήμερα, που το αυγό του φιδιού έσκασε και δείχνει το αποτρόπαιο πρόσωπό του παντού, δεν αρκεί απλά να αναθεματίζουμε. Οφείλουμε να γνωρίζουμε ιστορία και τα εγκλήματα που διέπραξε ο ναζισμός, ώστε η νέα γενιά να μάθει και οι μεγαλύτεροι να θυμηθούν τον αφανισμό όποιου υπήρξε “διαφορετικός”. Η ιστορία της Άννας Φρανκ, είναι ένας ύμνος στη ζωή, κόντρα στο μαύρο».

Ι. ΚΑΝΕΛΛΌΠΟΥΛΟΣ
Η Ιστορία στις πραγματικές της διαστάσεις 

Με τη σειρά του, ο Αλέξανδρος Κοέν αναφέρει: «Ένα από τα πιο συγκινητικά ντοκουμέντα των σκοτεινών χρόνων των διωγμών των Ναζί επιστρέφει στη σκηνή, για να τοποθετήσει την ιστορία του παρελθόντος στις πραγματικές της διαστάσεις: το ξύπνημα της εφηβείας ενός κοριτσιού και, παράλληλα, η φρίκη του ναζισμού που βιομηχανοποίησε τον θάνατο επιβεβαιώνουν πως μονάχα οι ανιστόρητοι μπορεί να γοητεύονται από ολοκληρωτικές λογικές. Αυτή θα προσπαθήσει να είναι και η αισθητική κατεύθυνση της παράστασης, αποφεύγοντας τον ανώδυνο δρόμο της ηθογραφίας».

Η παράσταση απευθύνεται και στο μαθητικό - φοιτητικό κοινό. Η διδασκαλία αποσπασμάτων στη λογοτεχνία του Γυμνασίου και η αναφορά στο πρόσωπο της Άννας Φρανκ στους μαθητές Λυκείου, αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς ως προς την παρακολούθησή της. Πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις για σχολεία, και εκτός έδρας, κατόπιν συνεννόησης με τις κατά τόπους σχολικές περιφέρειες. Η παράσταση απευθύνεται και σε γκρουπ μαθητών ή συλλόγους, τόσο ενηλίκων όσο και ανηλίκων.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν, βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης, μετάφραση: Βάσια Παναγοπούλου - Δημήτρης Μοθωναίος, σκηνικά - κουστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Παπαδοπούλου, φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, παραγωγή: Θεατρική Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς - Βάσια Παναγοπούλου. Παίζουν: Γιάννης Νταλιάνης, Κερασία Σαμαρά, Σταυρούλα Μάκρα, Μαρία Μοσχούρη, Χάρης Σώζος, Τζούλη Σούμα, Δημήτρης Μαχαίρας, Μαρλέν Σαΐτη, Σαράντος Γεωγλερής.

Ι. ΚΑΝΕΛΛΌΠΟΥΛΟΣ
Πληροφορίες
Πολυχώρος Χυτήριο - Θεατρική Σκηνή «Ανδρέας Βουτσινάς»: Ιερά Οδός 44 - Κεραμεικός (στάση Μετρό: Κεραμεικός) τηλ.: 210 3412313, 6951 787821. Πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις για σχολεία. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 18 ευρώ, φοιτητικό: 15 ευρώ, ανέργων: 12 ευρώ, ειδική τιμή για σχολεία: 8 ευρώ, ομαδικά εισιτήρια για συλλόγους: 10 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς