Ανελέητη διδασκαλία, συμπαντική ισορροπία και έρωτας σε χειμερία νάρκη

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 08:30
A- A A+

Ρομαντισμός, ανθρώπινες σχέσεις, επιστημονική φαντασία, αντιρατσιστικοί αγώνες και υπαρξιακές αναζητήσεις πρωταγωνιστούν στις σκοτεινές αίθουσες αυτήν την εβδομάδα, μέσα από τις ιστορίες ενός φιλόδοξου μουσικού, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μιας γενετικά εξελιγμένης κοπέλας, ενός απομονωμένου ηθοποιού, ενός απογοητευμένου ψυχίατρου και δύο ερωτευμένων φίλων.

«Χωρίς μέτρο»

Κάτοχος του Μεγάλου Βραβείου της Επιτροπής και του Βραβείου Κοινού στο Φεστιβάλ Sundance, το δράμα του Νταμιέν Σαζέλ, το οποίο βασίστηκε σε - επίσης βραβευμένη στο Sundance - ταινία μικρού μήκους, είναι υποψήφιο για 5 Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου, Β΄ ανδρικού ρόλου - Τζ. Κ. Σίμονς,  μοντάζ, ηχητικού μιξάζ). Με τον - βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του - Τζ. Κ. Σίμονς και τους Μάιλς Τέλερ, Μελίσα Μπενουά, Πολ Ράιζερ, Όστιν Στόουελ, Τζέισον Μπλερ και Έιπριλ Γκρέις, ένας φιλόδοξος νεαρός ντράμερ της τζαζ σπουδάζει σε ένα από τα καλύτερα μουσικά σχολεία της Αμερικής. Όμως, ο καθηγητής του, ένας από τους πιο απαιτητικούς, σκληρούς και τελειομανείς μαέστρους της τζαζ, χρησιμοποιεί μια ανελέητη μέθοδο διδασκαλίας.

Ο σκηνοθέτης εξηγεί: «Υπάρχουν πολλές ταινίες για τη χαρά της μουσικής. Αλλά, ως νεαρός ντράμερ στην ορχήστρα ενός μουσικού σχολείου, με διακατείχε κάτι διαφορετικό: ο φόβος. Ο φόβος τού να χάσω ένα χτύπημα. Ο φόβος τού να χάσω τον ρυθμό. Και πιο έντονος από κάθε τι ήταν ο φόβος τού διευθυντή της ορχήστρας. Με το “Χωρίς μέτρο”, ήθελα να δημιουργήσω μια ταινία για τη μουσική, που να θυμίζει πολεμική ή γκανγκστερική ταινία, όπου τα όργανα αντικαθιστούν τα όπλα, όπου οι λέξεις είναι το ίδιο βίαιες όσο τα όπλα και η δράση δεν ξετυλίγεται σε ένα πεδίο μάχης, αλλά σε μια αίθουσα που γίνονται πρόβες ή στη σκηνή ενός θεάτρου».

«Selma»

Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και τραγουδιού («Glory»), το ιστορικό δράμα της Άβα Ντιβερνέ - με τους Τέσα Τόμσον, Ντέιβιντ Ογιέλοου, Τζιοβάνι Ρίμπιζι, Τιμ Ροθ, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Τομ Γουίλκινσον, Αλεσάντρο Νίβολα και Όπρα Γουίνφρι - μας μεταφέρει στη δεκαετία του ’60, παρουσιάζοντας τους αγώνες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και την πορεία διαμαρτυρίας, που οργάνωσε από την πόλη Σέλμα ως την Αλαμπάμα, προκειμένου να αναγνωριστούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των έγχρωμων στις ΗΠΑ.

«Το πεπρωμένο της Τζούπιτερ»

Οι δημιουργοί της τριλογίας «The Matrix», Άντι και Λάνα Γουατσόφσκι, επιστρέφουν με μία τρισδιάστατη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας,  με τον - υποψήφιο για Όσκαρ - Έντι Ρεντμέιν και τους Μίλα Κούνις, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Σον Μπιν, Ντάγκλας Μπουθ, Τέρι Γκίλιαμ, Τζέιμς Νταρσί και Ντούνα Μπέι, οι οποίοι μας διακτινίζουν σε απομακρυσμένους γαλαξίες. Ηρωίδα της ταινίας είναι μία καθαρίστρια, η οποία κρατάει - εν  αγνοία της - το κλειδί  μιας σπουδαίας κληρονομιάς, που μπορεί να αλλάξει την ισορροπία στο σύμπαν.

«Χειμερία νάρκη»

Αντλώντας έμπνευση από έργα των Τσέχοφ, Τολστόι, Ντοστογέφσκι και Βολταίρου, ο πολυβραβευμένος Τούρκος σκηνοθέτης Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν δημιουργεί ένα δράμα διάρκειας 3 ωρών και 15 λεπτών, το οποίο κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα και το βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο Φεστιβάλ Καννών 2014, έχει διαγράψει μεγάλη φεστιβαλική πορεία και ήταν η επίσημη πρόταση της Τουρκίας για το φετινό Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Με τους Χαλούκ Μπιλγκινέρ, Μελίσα Σόζεν, Ντεμέτ Ακμπάγκ, Άιμπερκ Πεκτσάν, Σερχάτ Κιλίτς και Νεγιάτ Ίσλερ, ένας πάμπλουτος πρώην ηθοποιός λειτουργεί ένα μικρό ξενοδοχείο, όπου ζει απομονωμένος με τη γυναίκα και την αδελφή του, χωρίς να έχει καμία επαφή με την πραγματική ζωή και τις δυσκολίες των ανθρώπων γύρω του. Ένα θυμωμένο αγόρι - που πετάει μια πέτρα στο αυτοκίνητό του - και η οικογένειά του, τον φέρνουν αντιμέτωπο με τον πραγματικό του εαυτό.

«Το μυστικό της ευτυχίας»

Ο Πίτερ Τσέλσομ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο διεθνές μπεστ σέλερ του Φρανσουά Λελόρ, συνθέτοντας  ένα σύγχρονο παραμύθι, μια μοντέρνα ιστορία αγάπης με φιλοσοφικές διαστάσεις. Με τον Σάιμον Πεγκ, την - υποψήφια για Όσκαρ - Ρόζαμουντ Πάικ, τους Τόνι Κολέτ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ζαν Ρενό, και τον - βραβευμένο με Όσκαρ - Κρίστοφερ Πλάμερ, ένας εκκεντρικός ψυχίατρος, που περνάει υπαρξιακή κρίση, εγκαταλείπει την ήρεμη και προστατευμένη ζωή του για μια παγκόσμια αναζήτηση της ευτυχίας. Στο εξωτικό, επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο ταξίδι του, θα αντιληφθεί ότι, τελικά, η ευτυχία δεν είναι ένας προορισμός, αλλά ένα σημείο εκκίνησης.

«Είναι πολύ διαφορετικό να σκηνοθετείς κάτι που έχεις γράψει» σημειώνει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ρομαντικής αυτής κομεντί. «Με κάθε ταινία που κάνω, προσπαθώ να δημιουργήσω μοναδικούς κόσμους. Προτιμώ να διηγηθώ ένα παραμύθι, παρά να πω μια ιστορία. Δεν επιδιώκω να απεικονίσω τη ζωή, όπως είναι, αλλά όπως ελπίζω ότι θα μπορούσε να γίνει. Πιστεύω πως οι άνθρωποι, που πηγαίνουν στον κινηματογράφο, θέλουν να ονειρευτούν και να ταξιδέψουν».

«Με αγάπη, Ρόζι»

Βασισμένη στο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα της Σεσίλια Άχερν, «Where rainbows end», η ρομαντική κομεντί του Κρίστιαν Ντίτερ - με τους Λίλι Κόλινς, Σαμ Κλάφλιν, Αρτ Πάρκινσον, Τάμσιν Έγκερτον, Σούκι Γουότερχαουζ, Κρίσταν Κουκ και Τζέιμι Γουίνστοουν - διερευνά αν υπάρχει «αληθινή φιλία» ανάμεσα σε ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μέσα από την ιστορία δύο νέων, που είναι φίλοι από παιδιά και μεγαλώνουν μαζί, φλερτάρουν και κάνουν σχέσεις. Όταν αναγκάζονται να χωριστούν λόγω σπουδών, η απόσταση τούς κάνει να επανεξετάσουν τα «φιλικά» τους συναισθήματα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]


 

Προτεινόμενα για εσάς