Ολλανδία : Πουλερικά με αντισώματα της γρίπης των πτηνών

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2004 11:13
A- A A+

Οι ολλανδικές υγεινομικές αρχές διέταξαν να σφαγιαστούν 600 πάπιες σε ένα πτηνοτροφείο στην Ουτρέχτη, μετά από εξετάσεις που έδειξαν ότι τα πουλερικά εμφάνισαν αντισώματα σε μία ήπια μορφή της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας.

Οι πάπιες με τα αντισώματα στη γρίπη των πουλερικών εντοπίστηκαν σε πτηνοτροφείο στο χωριό Λόπικ της Ουτρέχτης καθώς οι εξετάσεις έδειξαν ότι τα πουλερικά είχαν έρθει σε επαφή με τον ιό.

Νεώτερες εξετάσεις δεν επιβεβαίωσαν την εμφάνιση της γρίπης των πουλερικών,αλλά δεν απέκλεισαν την ύπαρξη μιάς ήπιας μορφής του ιού και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η θανάτωση των 600 πουλερικών.

Το περασμένο Σάββατο,το ολλανδικό υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε να θανατωθούν προληπτικά 22.000 κοτόπουλα σε πτηνοτροφείο του Ιστμοντ,ως προληπτικό μέτρο,καθώς μετά από εξετάσεις ανιχνεύθηκαν αντισώματα του ιού.

Πέρυσι, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές είχαν θανατώσει το 25% του συνόλου των πουλερικών στη χώρα καθώς είχε εντοπιστεί επίσης μία ήπια μορφή του ιού που θα μπορούσε όμως νε εξελιχθεί σε επικίνδυνη.

Η Ολλανδία,η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα πουλερικών της Ευρώπης,προχώρησε πέρυσι στη σφαγή 30,7 εκατομμυρίων πουλερικών σε 1,300 πτηνοτροφεία για να αποτρέψει την εξάπλωση της γρίπης των πουλερικών που προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου.

Η γρίπη των πουλερικών εξαπλώθηκε τους τελευταίους μήνες σε όλη την Ασία προκαλώντας ανησυχίες για τυχόν κρίση παρόμοια με αυτή που προκλήθηκε από την εξάπλωση του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Από τη θανατηφόρο νόσο έχουν χάσει τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι στην Ταϊλάνδη και άλλοι 15 στο Βιετνάμ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή