Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος: Η συνθήκη της Νίκαιας δεν είναι απαραίτητη

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2004 14:12
A- A A+

H συνθήκη της Νίκαιας δεν είναι απαραίτητη, δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα «Expansion», ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, πρώην ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή και πιθανότερος υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της νέας ισπανικής κυβέρνησης, αποστασιοποιούμενος πλήρως από την πολιτική της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Ο κ. Μορατίνος δήλωσε ότι «δεν είναι απαραίτητη η διατήρηση της κατανομής της εξουσίας όπως προβλέπεται από τη συνθήκη της Νίκαιας».

Υπενθυμίζεται ότι η άρνηση της απερχόμενης ισπανικής κυβέρνησης σε οποιαδήποτε τροποποίηση της συνθήκης της Νίκαιας, είναι η κύρια αιτία του αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό,τι αφορά το νέο της σύνταγμα.

«Εξουσία είναι η δυνατότητα λήψης αποφάσεων που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της Ισπανίας. Η Ισπανία έχει σήμερα περισσότερη εξουσία επειδή είναι σε ισχύ η συνθήκη της Νίκαιας; Πού βρίσκεται η εξουσία σε ό,τι αφορά την γεωργία, την αλιεία ή τη δημοσιονομική σταθερότητα;», αναρωτιέται στη συνέντευξή του ο κ. Μορατίνος και προσθέτει: «Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να φθάσει κανείς σε συμβιβαστικές λύσεις, τρόποι που δεν υποχρεώνουν στην προσφυγή σε μειοψηφίες που μπλοκάρουν τη λήψη αποφάσεων. Θα τους χρησιμοποιήσουμε με την πρόθεση να οικοδομήσουμε μαζί την Ευρώπη».

Η Ισπανία, μαζί με την Πολωνία, αρνήθηκαν μέχρι στιγμής να αποδεχθούν το σύστημα της διπλής πλειοψηφίας στα ευρωπαϊκά συμβούλια(50% των κρατών και 60% του πληθυσμού) όπως προβλέπεται στο σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος. Αυτή η διευθέτηση θα στερούσε από τη Μαδρίτη, όπως και από τη Βαρσοβία, μεγάλο μέρος της εξουσίας στη λήψη αποφάσεων που κέρδισαν το 2000 στη Νίκαια και την οποία οι ευρωπαίοι εταίροι τους θεωρούν ότι βρίσκεται σε δυσαναλογία με το δημογραφικό τους βάρος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή