Διαξιφισμοί για την Μαραθώνια Διαδρομή

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2004 20:44
A- A A+

Για αμετροεπείς χαρακτηρισμούς, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και παραποίηση των δηλώσεών του, κατηγόρησε τη Β. Παπανδρέου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ενώ υπογράμμισε ότι, ορισμένα από τα ολυμπιακά έργα παρουσιάζουν καθυστέρηση κι αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες.

Ιδιαίτερα μάλιστα, στη μαραθώνια διαδρομή και στο έργο της αφετηρίας της, η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη, πρόσθεσε.

«Ουδέποτε είπα ότι ένα έργο 27 χιλιομέτρων θα πραγματοποιηθεί ολόκληρο μέσα σε τρεις μήνες. Εκείνο που είπα είναι απλώς ότι το έργο παρουσιάζει πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μάλιστα δήλωσα χτες ότι δεν θα ασχοληθώ με το παρελθόν, ούτε με την απόδοση ευθυνών. Ομως η κα Παπανδρέου παραποιεί τις δηλώσεις μου.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει και ανακρίβειες, σχετικά με το έργο της αφετηρίας, για το οποίο η πρώην υπουργός ισχυρίζεται ότι «έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρξει δεύτερος εργολάβος (?) η σχετική σύμβαση επρόκειτο να υπογραφεί αμέσως μετά τις εκλογές», όταν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι κάτι τέτοιο ούτε ήταν προγραμματισμένο, ούτε είναι εφικτό.

Ηρθα στο ΥΠΕΧΩΔΕ με έναν και μόνο σκοπό: Να παράγω έργο. Ολα τα άλλα, δεν με ενδιαφέρουν», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Σουφλιά.

Χθες η βουλευτής Β' Αθηνών και πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κα Βάσω Παπανδρέου, δήλωσε «το έργο της μαραθώνιας διαδρομής συνάντησε εξαρχής μεγάλες αντιδράσεις τοπικών παραγόντων και κατοίκων και προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας που υποχρέωσαν την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να τροποποιήσει τη μελέτη... Παρά τις αντίξοες συνθήκες, λόγω μεγάλης κυκλοφορίας του δρόμου, καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να διεξαχθεί επιτυχώς το test μαραθώνιου στις 12 Νοέμβριου του 2003 στον μισό κατά μήκος δρόμο που είχε ήδη ολοκληρωθεί, πλην τελικού τάπητα.

Δυστυχώς οικονομικές αδυναμίες ενός εκ των δυο αναδοχών οδήγησαν τους εργαζόμενους σε επίσχεση εργασίας τον Δεκέμβρη του 2003 και η υπηρεσία υποχρεώθηκε με ταχύτατες διαδικασίες να τον κηρύξει έκπτωτο και να προωθήσει διαγωνισμό για την εκ νέου ανάθεση του τμήματος του έργου σε νέα κατασκευαστική εταιρεία , κάτι που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 10-3-2004.

Ετσι η Μαραθώνια διαδρομή που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου 2004, θα παραδοθεί με καθυστέρηση δύο μηνών, αλλά εμπρόθεσμα. Το έργο της Αφετηρίας, υλοποιείται σε δύο φάσεις. Η πρώτη Φάση ολοκληρώθηκε ήδη από το 1999. Η Β' Φάση εντάχθηκε στις Ολυμπιακές Αναπλάσεις, αντιμετώπισε καθυστερήσεις λόγω απαλλοτριώσεων, εμπλοκές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κυρίως λόγω αδυναμίας του εργολάβου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των λεπτομερειών της μελέτης. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε μεριμνήσει ώστε να υπάρξει δεύτερος εργολάβος στον οποίο θα ανατίθετο μέρος του έργου, ώστε να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα. Η σχετική σύμβαση επρόκειτο να υπογραφεί αμέσως μετά τις εκλογές...

Η προσπάθεια εκμετάλλευσης των όποιων καθυστερήσεων από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ προς όφελος της παράταξής του αφενός δείχνει μικρότητα και αφετέρου προκαλεί μειδιάματα η προσπάθειά του να πείσει πως μια αστική διαδρομή 27 χλμ θα ολοκληρωθεί χάρις στη δική του παρέμβαση σε τρεις μόλις μήνες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή