Κασέτα με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν μετέδωσε το NBC

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2004 07:10
A- A A+

Μία εμπιστευτικού περιεχομένου βιντεοκασέτα, που γυρίσθηκε από μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος έναν χρόνο πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και παρουσιάζει έναν ψηλό άνδρα, που θεωρείται πως είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, προβλήθηκε χθες βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC.

Η προβολή της βιντεοκασέτας αυτής εγείρει ερωτηματικά για τις στρατηγικές κατά της τρομοκρατίας που εφήρμοζε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, που εμφανίζεται να έχει φέρει στο στόχαστρό του τον Μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα, αλλά δεν έλαβε τα μέτρα που ώφειλε να λάβει, τονίζει το αμερικανικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το ΝΒC, η κασέτα μαγνητοσκοπήθηκε το φθινόπωρο του 2000 στο Αφγανιστάν από τα μη επανδρωμένα Πρεντέιτορ που υπερίπταντο των στρατοπέδων εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα.

Οι εικόνες, που μεταδόθηκαν στην έδρα της CIA, παρουσιάζουν οπλοφόρους να ασκούνται σε στρατιωτικά γυμνάσια. Παράλληλα, στην κασέτα εμφανίζεται κι ένας ψηλός άνδρας, περιστοιχισμένος από μία συνοδεία, για τον οποίο πιστεύεται πως είναι ο Μπιν Λάντεν.

Τα κτίρια που έχουν αποτυπωθεί στην κασέτα ταιριάζουν απόλυτα με τις φωτρογραφίες που διαθέτουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από την φάρμα στο Ταρνάκ, όπου ζούσε κι ο Μπιν Λάντεν.

Η βιντεοκασέτα, τονίζει το δίκτυο, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Κλίντον ερευνούσε εντατικά τις δραστηριότητες της Αλ Κάιντα, έναν χρόνο πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας επί Κλίντον που μίλησαν στο NBC, υπερασπίσθηκαν ένθερμα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, και τόνισαν πως είχαν αποδιοργανωθεί οι τρομοκρατικοί πυρήνες και είχε αναχθεί η μάχη κατά της Αλ Κάιντα ως πρώτιστη εθνική προτεραιότητα για την προστασία της ασφάλειας των ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή