Στην Κύπρο ο Αλ. Τσίπρας

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 08:27
UPD:10:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Χριστος Αβρααμιδη

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

A- A A+

Το Κυπριακό και η κατάσταση της ελληνικής και της κυπριακής οικονομίας αναμένεται να κυριαρχήσουν στις επαφές που θα έχει σήμερα στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός  Αλ. Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι του εκτός Ελλάδας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε λίγο μετά τις 8.00 στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου τον υποδέχθηκε ο Κύπριος υπουργός Εωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ στις 10.00 αφίχθη στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, προκειμένου να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, θέματα οικονομίας καθώς και διμερή και διεθνή ζητήματα. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και δηλώσεις των δύο ηγετών στα ΜΜΕ.

Αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα. Ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επίσης έχει συναντήσεις με τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές ΜΚΟ.

Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει τις επισκέψεις εκτός Ελλάδας καθώς μετά την Κύπρο μεταβαίνει την Τρίτη στη Ρώμη και την Τετάρτη θα επισκεφθεί διαδοχικά στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ακολούθως στο Παρίσι για τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλ.Τσίπρα στην Κύπρο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Όπως είπε, στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσίπρα, που «σηματοδοτεί τη νέα αρχή της ενισχυμένης συνεργασίας Λευκωσίας – Αθήνας», θα διεξαχθεί ανοικτός και ειλικρινής διάλογος για το πώς αντιμετωπίζονται τα διάφορα θέματα και κυρίως το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στα οικονομικά θέματα, ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι διαφορετικά τα δεδομένα και οι πολιτικές που ακολούθησαν η Κύπρος και η Ελλάδα, εξέφρασε, όμως, την ελπίδα να έχει θετική κατάληξη ο διάλογος της Ελλάδας με τους δανειστές της, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επωφεληθεί και η Κύπρος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή