Εκρυθμη η κατάσταση στο Κόσοβο

Δεκαοκτώ νεκροί και περισσότεροι από 260 τραυματίες
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2004 07:40
A- A A+

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Κόσοβο, όπου ξέσπασαν το σοβαρότερα επεισόδια μεταξύ Αλβανόφωνων και Σέρβων κατοίκων από τη λήξη του πολέμου το 1999.

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι 10 στην εθνικά διαιρεμένη πόλη Μιτρόβιτσα και περισσότεροι από 260 τραυματίστηκαν, ανάμεσά του και 12 Γάλλοι και Δανοί κυανόκρανοι.

Στο Ουρόσεβατς εκατοντάδες Αλβανόφωνοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και μολότωφ, εναντίον 15 Ελλήνων στρατιωτικών που φυλούσαν μία εκκλησία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο Ελληνας ανθυπολοχαγός του 535ου Μηχανοκίνητου Τάγματος Νικόλαος Καλογερόπουλος, ο οποίος νοσηλεύεται με ελαφρά εγκαύματα στο πρόσωπο, στο ιατρείο της ελληνικής βάσης.

Οι Ελληνες στρατιωτικοί κατάφεραν μετά από συντονισμένη επιχείρηση να απεγκλωβιστούν από τον κλοιό των Αλβανών διαδηλωτών και να επιστρέψουν στη βάση τους αφήνοντας για φρουρά στην εκκλησία μία ενισχυμένη διμοιρία.

Ενταση και επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης και σε άλλες πόλεις και χωριά του Κοσόβου, όπου Αλβανόφωνοι επιχείρησαν να περάσουν τα οδοφράγματα της KFOR για να επιτεθούν σε Σέρβους. Οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Yπήρξαν και πολλοί τραυματισμοί, ενώ το πρακτορείο Beta μεταδίδει επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ότι στο χωριό Γκνίλανε κοντά στην Πρίστινα, πυρπολήθηκαν όλα τα σπίτια των Σέρβων κατοίκων.

Σύμφωνα επίσης με την ίδια πηγή, πολλές ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια που χρονολογούνται από την μεσαιωνική εποχή, πυρπολήθηκαν σε πολλές περιοχές του Κοσόβου.

Επεισόδια όμως σημειώθηκαν τη νύχτα και στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου εκατοντάδες εξαγριωμένοι Σέρβοι, πυρπόλησαν ένα μουσουλμανικό τέμενος και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε εναντίον τους δακρυγόνα και ελαστικές σφαίρες. Αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες που πετούσαν διαδηλωτές. ¶λλο ένα μουσουλμανικό τέμενος πυρπολήθηκε από Σέρβους στην πόλη Νις, ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης στις πόλεις Νόβισαντ και Βράνια.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν Αλβανοί αντέδρασαν έντονα για τον πνιγμό την Τρίτη, δύο μικρών συμπατριωτών τους, οι οποίοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από εξαγριωμένο πλήθος Σέρβων. Είχε προηγηθεί ο σοβαρός τραυματισμός ενός 18χρονου Σέρβου, στο κεντρικό Κόσοβο.

Εκκληση να σταματήσουν τα επεισόδια και να επικρατήσει η λογική, απηύθυνε προς όλες τις πλευρές ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιααπ ντε Χουπ Σέφερ και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα συγκάλεσε επειγόντως το υπουργικό συμβούλιο και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει το παν, ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια και η τρομοκρατία σε βάρος των Σέρβων στο Κόσοβο.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας της Σερβίας-Μαυροβουνίου, πρότεινε να συνδράμει με στρατιώτες στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Κόσοβο και να προστατευθεί η σερβική κοινότητα.

O πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, κάλεσε τους Αλβανόφωνους της επαρχίας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή