Κυβέρνηση: Στόχος το ρήγμα στη συμμαχία της λιτότητας

Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 11:57
UPD:12:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Μεγάλη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στις δύο συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι και την Τετάρτη στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Τσίπρας, μετά τις πρώτες συναντήσεις με Σουλτς και Ντέισελμπλουμ, επιχειρεί να «σπάσει» το μέτωπο της λιτότητας και τη συμμαχία των «σκληρών» του ευρωπαϊκού Βορρά εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν για την ασκούμενη οικονομική πολιτική στην Ε.Ε. τόσο μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας όσο κυρίως μεταξύ Μέρκελ και Ολάντ και κυρίως σημαντικής μερίδας των σοσιαλιστών στη Γαλλία που θεωρούν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ως ευκαιρία για να σπάσει το «μέτωπο της λιτότητας» .

Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν εκτενώς στη χθεσινή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη, των υπουργών του οικονομικού κύκλου Γ. Βαρουφάκη, Γ. Σταθάκη και Ε. Τσακαλώτου, του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη.

Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση Γ. Βαρουφάκη - Ντέισελμπλουμ, μιλούσαν για ρήξη Ελλάδας – Ε.Ε. η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου ήταν ότι ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης «ήταν θετικός», ότι η διαπραγμάτευση άρχισε και ότι υπάρχει έδαφος για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η Αθήνα έστειλε το μήνυμα ότι «τρόικα τέλος», τουλάχιστον με τη μορφή που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, ότι δεν ενδιαφέρεται πρωτίστως για τις δόσεις (όπως αυτή των 7,5 δισ.) αλλά κυρίως για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας - λύσης πακέτο στον αντίποδα των μνημονίων και δεν θέλει τη χρονική επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος.

Ειδικά από το τελευταίο ανακύπτουν ερωτηματικά όπως για παράδειγμα η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο Ντράγκι, αλλά όπως λένε στην κυβέρνηση οι ελληνικές τράπεζες «έτσι κι αλλιώς θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής από το καλοκαίρι, διάστημα ικανό να βρεθεί μια αμοιβαία συμφωνία».

Το «σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω ...συνεπής στις  δεσμεύσεις μου», του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στον κ. Ντέισελμπλουμ, ήταν ένα σαφέστατο μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει έναντι των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Γι' αυτό και σε πολλά κυβερνητικά στελέχη ήταν χθες εμφανής η απορία για την αντίδραση του επικεφαλής του Eurogroup στη θέση του κ. Βαρουφάκη για την τρόικα, αφού όπως λένε προεκλογικά και ο Pρωθυπουργός και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεκαθαρίσει τη στάση τους.           

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, ο οποίος μιλώντας στο Mega και σχολιάζοντας το δείπνο Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα πούμε καλή όρεξη στην κυρία Μέρκελ αλλά δεν θα φάμε τον ελληνικό λαό. Δεν θα είναι στο δείπνο ο ελληνικός λαός».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή