Έκκληση της Ε.Ε. για τερματισμό της βίας στο Κόσοβο

«Κίνδυνος αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων»
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2004 14:33
UPD:16:40

A- A A+

Έκκληση να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στο Κόσοβο απηύθυνε ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Κόουεν, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ε.Ε.. «Αμεση προτεραιότητα είναι να αποκατασταθεί η ηρεμία στο Κόσοβο», τονίζει ο κ. Κόουεν σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώ από τους τοπικούς υπευθύνους να δράσουν με υπευθυνότητα αυτές τις επικίνδυνες ώρες, να χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους για να βάλουν τέλος στη βία και να αποκαταστήσουν την ηρεμία».

«Είναι σημαντικό να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα υπονόμευε τη δουλειά που γίνεται ώστε να επιτραπεί σε ένα σταθερό, σίγουρο, δημοκρατικό και πολυεθνικό Κόσοβο να πάρει τη θέση του στην Ευρώπη«, υπογραμμίζει επίσης, ο κ. Κόουεν.

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε (φωτό) δήλωσε στη Γενεύη, πως τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο Κόσοβο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών αποτελούν «σήμα κινδύνου» που δείχνει ότι η σύγκρουση μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν έχει σταματήσει.

«Ανησυχώ γι' αυτά που συνέβησαν στο Κόσοβο», δήλωσε η κ. Ντελ Πόντε σε συνέντευξη Τύπου. «Ελπίζω ότι η KFOR και οι άλλες δυνάμεις θα μπορέσουν να ενεργήσουν με τρόπο ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση, γιατί ο κίνδυνος είναι πραγματικός». Η Ντελ Πόντε βρίσκεται στη Γενεύη στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στο Σεράγεβο, ο πρόεδρος της τριμερούς βοσνιακής προεδρίας, ο μουσουλμάνος Σουλεϊμάν Τίχιτς, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τα βίαια επεισόδια στο Κόσοβο υπογραμμίζοντας πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει το σύνολο των Βαλκανίων. «Οι φονικές βιαιότητες στο Κόσοβο μπορεί να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο κ. Τίχιτς προς το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σερβικές αρχές θα συμβάλλουν στον κατευνασμό της κατάστασης» και ότι αυτή «δεν θα επιδεινωθεί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή