Αίγυπτος: Έκτακτη επιστροφή του Σίσι μετά τις ισλαμιστικές επιθέσεις στο Σινά

Βρισκόταν στη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης στην Αιθιοπία
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 14:21
UPD:14:23
REUTERS/POOL

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι επέστρεψε εκτάκτως στο Κάιρο από τη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης, στην οποία λάμβανε μέρος, για να ηγηθεί της αντιμετώπισης των πολύνεκρων επιθέσεων των ισλαμιστών στη Χερσόνησο του Σινά.

Οι επιθέσεις κατά στρατιωτικών και αστυνομικών στόχων στο βόρειο Σινά, αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών περισσότερων.

Η ισλαμιστική οργάνωση «Επαρχία του Σινά», η οποία λειτουργεί ως αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, ανέλαβε την ευθύνη για τα χτυπήματα.

Η Αίγυπτος έχει προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα ασφαλείας τους τελευταίους μήνες στη χερσόνησο.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και δύο παιδιά.

Ρουκέτες έπληξαν αστυονομικά κτήρια, στρατιωτική βάση και στρατιωτικό ξενοδοχείο, ενώ στη συνέχεια παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στην είσοδο της στρατιωτικής βάσης.

Επλήγησαν ακόμη πολλά σημεία ελέγχου του στρατού.

Οι σοροί των 30 θυμάτων μεταφέρθηκαν ήδη στο Κάιρο.

Η σύνοδος της Αφρικανικής Ένωσης λαμβάνει χώρα στην Αιθιοπία.

Η χερσόνησος του Σινά βυθίστηκε στην ανομία και στο χαός μετά την ανατροπή του αυταρχικού, ωστόσο κοσμικού και φιλοδυτικού καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. Οι ισλαμιστές έχουν εντείνει ωστόσο τις ενέργειές τους μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι από τον σημερινό πρόεδρο, τότε αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων κ. Σίσι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή