Ανανεωμένη κατά τα 2/5 η Βουλή

Συγκροτήθηκε σε Σώμα. Ορκίστηκαν οι «300»
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2004 16:23
UPD:16:47

A- A A+

Kηρύχθηκε στις 11 π.μ. η έναρξη εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και οι «300» http://www.parliament.gr/synthesh/pm2004.asp έδωσαν τον οριζόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, και παρουσία εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου και του διπλωματικού σώματος.

Ανανεωμένη, τόσο σε πρόσωπα, όσο και με βάση τον μέσο όρο ηλικίας των βουλευτών –τα 52 έτη- είναι η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004.

Μεγαλύτερος σε ηλικία βουλευτής είναι ο πρώην πρωθυπουργός Τζ. Τζαννετάκης (77 ετών) και νεότερη, η πρώην δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονικέων Έλενα Ράπτη (29 ετών).

Οι 121 είναι βουλευτές που δεν μετείχαν στην Ι' κοινοβουλευτική περίοδο Προεδρευόμενης Δημοκρατίας (2000-2004). Από τους 121, οι 88 εκλέγονται για πρώτη φορά και οι 33 επανέρχονται μετά από απουσία μίας ή παραπάνω κοινοβουλευτικών περιόδων. Αν και αυξήθηκαν από 24 σε 38 οι γυναίκες βουλευτές, και αυτή η Βουλή κυριαρχείται από άνδρες (87,3%). Αύριο αναμένεται να ορκιστεί η πρώτη αναπληρωματική στο ψηφοδέλτιο Κορινθίας της ΝΔ Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, η οποία θα πάρει τη θέση του Σταύρου Δήμα, που αναλαμβάνει το αξίωμα του Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. μετά από σχετική πρόταση του πρωθυπουργού.

Τέλος, σημειώνεται ότι τρεις βουλευτές εξελέγησαν με διαφορετικά κόμματα από εκείνα με τα οποία είχαν εκλεγεί την προηγούμενη τετραετία: Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής εξελέγη με τη ΝΔ, ο συνεργασθείς με τη ΝΔ Στ. Μάνος εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ, και η προερχόμενη από το ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ.

Την πρώτη συνεδρίαση της νέας περιόδου κήρυξε ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής και Α' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Κ. Γείτονας. Τον κ. Γείτονα πλαισίωνε προσωρινή γραμματεία, που αποτελούσαν οι νεότεροι βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ (Έλενα Ράπτη και Γιώργος Κασαπίδης), του ΠΑΣΟΚ (Θεοδώρα Τζακρή) και του ΚΚΕ (Ελπίδα Παντελάκη).

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, που ανέγνωσε ο κ. Γείτονας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής γνωστοποίησε ότι επιλέγει την έδρα της Α` Θεσσαλονίκης από αυτή των Δωδεκανήσων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης από αυτή της Λάρισας, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την έδρα της Β’ Αθηνών από αυτή της Β’ Πειραιώς και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος την έδρα της Α’ Αθηνών από αυτή της Α’ Θεσσαλονίκης.

Πριν την ορκωμοσία, οι «300» παρέλαβαν από ένα χαρτοφύλακα που περιείχε το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, μια ειδική έκδοση της Βουλής με τον «Επιτάφιο του Περικλέους» και φυλλάδια ενημερωτικά για τους χώρους και τις δραστηριότητες του Κοινοβουλίου.

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου στις 11 π.μ. θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου της Βουλής, δηλαδή του προέδρου, 5 αντιπροέδρων, 3 κοσμητόρων και 6 γραμματέων.

Η κα Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη έχει προταθεί από τη ΝΔ και αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της νέας Βουλής. Θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου, από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Από τα μέλη του προεδρείου ο 4ος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την αξιωματική αντιπολίτευση και ο 5ος αντιπρόεδρος και ένας ακόμη γραμματέας από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της Αντιπολίτευσης.

Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων εκ μέρους του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή θα γίνει το Σάββατο και αμέσως μετά θα αρχίσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με τη συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Κυριακή και τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας με ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή