Ιταλία: Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 00:34
UPD:10:53
REUTERS/REMO CASILLI

Αν και το αξίωμα είναι κυρίως εθιμοτυπικό, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σημαντικές εξουσίες σε περιόδους πολιτικής αστάθειας, οι οποίες δεν είναι ασυνήθιστες στην Ιταλία.

A- A A+

Δεν κατάφεραν να εκλέξουν πρόεδρο της Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο της διαδικασίας οι Ιταλοί βουλευτές.

Σύμφωνα με το Reuters ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπολογίζει πλέον στο ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανάδειξη του υποψηφίου που πρότεινε για το αξίωμα αυτό στον τέταρτο γύρο της διαδικασίας, όταν πλέον η απαιτούμενη πλειοψηφία θα είναι πολύ χαμηλότερη.

Ο Ρέντσι πρότεινε τον 73χρονο Σέρτζιο Ματαρέλα, μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, για το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Η κίνηση αυτή εξόργισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία των δύο ανδρών για την προώθηση μεταρρυθμίσεων όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου ή την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τις περασμένες ημέρες, στενοί συνεργάτες του πρώην Καβαλιέρε είχαν αφήσει να διαρρεύσει ότι ο επικεφαλής της Forza Italia θα προτιμούσε να υπάρξει μια ευρύτερη σύγκλιση Kεντροδεξιάς και Kεντροαριστεράς, με την επιλογή του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο, από τους κύριους συνεργάτες, στην δεκαετία του 1980, του Μπετίνο Κράξι.

Αν και το αξίωμα είναι κυρίως εθιμοτυπικό, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σημαντικές εξουσίες σε περιόδους πολιτικής αστάθειας, οι οποίες δεν είναι ασυνήθιστες στην Ιταλία, καθώς μπορεί να διαλύει το Κοινοβούλιο, να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και να επιλέγει τον πρωθυπουργό.

EURONEWS

Τα μισά και πλέον από τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος ψήφισαν λευκό σήμερα, πράγμα που σήμανε ότι ήταν αδύνατο να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Σήμερα Παρασκευή θα διεξαχθούν άλλες δύο ψηφοφορίες, οι οποίες αναμένεται επίσης να είναι άκαρπες, όμως στον τέταρτο γύρο, μεθαύριο Σάββατο, αρκεί απλή πλειοψηφία. Τότε είναι που ο Ρέντσι ελπίζει ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Ματαρέλα, με τις ψήφους του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων κομμάτων της κεντροαριστεράς.

Ο Μπερλουσκόνι και η Φόρτσα Ιταλία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ματαρέλα και κατηγόρησε τον Ρέντσι ότι παραβίασε τη συμφωνία τους.

Ο Ματαρέλα, ο αδελφός του οποίου είχε δολοφονηθεί από τη Μάφια της Σικελίας τη δεκαετία του 1980, θα μπορέσει «να εγγυηθεί επτά χρόνια διακεκριμένης πολιτικής ηγεσίας και πολιτικής σταθερότητας», είπε ο Ρέντσι.

Αν ο Ματαρέλα, μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, που δεν υπάρχει πια, δεν εκλεγεί, αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτική αστάθεια και στην Ιταλία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή