Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Κόσοβο, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Αλβανούς και σε Σέρβους, ενώ το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή.
Από την Τετάρτη που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί 31 άνθρωποι και άλλοι 500 έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων και 35 άνδρες της πολυεθνικής δύναμης.
Στο επίκεντρο των σοβαρών επεισοδίων βρίσκεται η Μιτρόβιτσα, όπου ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε τηλεφωνικώς σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι το προσωπικό του Οργανισμού εγκατέλειψε τα γραφεία που βρίσκονται στον αλβανικό τομέα της εθνικά διαιρεμένης πόλης και κατέφυγε στη βάση της γαλλικής δύναμης που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
Χθες το βράδυ το βόρειο σερβικό τμήμα της Μιτρόβιτσα δέχθηκε επίθεση με όλμους που εκτοξεύθηκαν από το νότιο αλβανικό τμήμα, όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων BETA. Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Ουρόσεβατς, όπου δύο ορθόδοξες εκκλησίες παραδόθηκαν στις φλόγες, αμέσως μετά την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, μίλησε για προσχεδιασμένα επεισόδια από τους Αλβανούς και κατηγόρησε τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, ότι δεν προστάτευσαν τους Σέρβους.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει προσωρινά και απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Σερβία να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους, καθώς μπορεί να απειληθούν αμερικανικοί στόχοι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ένταση το Κόσοβο.
«Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και καλούμε τις δύο πλευρές να απέχουν από κάθε μορφής βίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείο Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος. Το ΚΚΕ, καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει όλες τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται ενώ συνόρων, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς τάσσεται υπέρ της απεμπλοκής των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, προσθέτοντας η πολιτική λύση είναι η προσφορότερη για τον λαό του Κοσσυφοπεδίου.