«Πρωταθλήτρια» στα έσοδα η Ρεάλ Μαδρίτης

Σύμφωνα με την έρευνα Deloitte Football Money League
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 12:50
UPD:12:52
REUTERS/ANDREA COMAS
A- A A+

Τα έσοδα των 20 κορυφαίων ομάδων του κόσμου έφτασαν τα 6,2 δισ. ευρώ την περασμένη περίοδο, καταγράφοντας αύξηση 14%, σύμφωνα με τη 18η έκδοση του Football Money League της Deloitte.

«Η ανάπτυξη που σημείωσαν οι κορυφαίες 20 ομάδες υπήρξε αξιοσημείωτη. Παρότι μόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ρεάλ Μαδρίτης ξεπέρασαν τον πήχη των 500 εκατ. ευρώ (418,1 εκατ. στερλίνες) εσόδων, προβλέπουμε ότι και οι πέντε κορυφαίες ομάδες μπορούν να φτάσουν αυτό το σημείο μέχρι την επόμενη χρονιά», σχολιάζει ο Dan Jones, Partner του Sports Business Group της Deloitte.

Για δέκατη χρονιά η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης Football Money League με έσοδα ύψους 549,5 εκατ. ευρώ. Η ομάδα παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 6%.

«Η άνευ προηγουμένου νίκη του Champions League για δέκατη χρονιά και η διατήρηση της κορυφής της κατάταξης Money League έφερε το “διπλό δεκάρι” (Doble Décima) στη Ρεάλ Μαδρίτης τη χρονιά 2013/14. Η συνεχής επιτυχία της ομάδας στα γήπεδα συμπληρώθηκε από την οικονομική της δύναμη και το κατόρθωμα αυτό ενισχύει τη θέση της ως την πιο επιτυχημένη ευρωπαϊκή ομάδα όλων των εποχών. Ωστόσο, η εμπορική ανωτερότητά της απειλείται από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκτός των άλλων», παρατηρεί ο Jones.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέφερε έσοδα ύψους 518 εκατ. ευρώ το 2013/14, γεγονός που την έφερε στη δεύτερη θέση των ομάδων με τα υψηλότερα κέρδη στον κόσμο, ανεβάζοντάς τη δυο θέσεις από την 4η θέση και αναδεικνύοντάς τη στη δεύτερη ομάδα που ξεπερνά για πρώτη φορά τον πήχη των 500 εκατ. ευρώ.

Οκτώ ομάδες της Premier League εντάσσονται μέσα στις κορυφαίες 20 αυτή τη χρονιά, με τη Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ και την Έβερτον να προστίθενται στις έξι αγγλικές ομάδες που ήδη βρίσκονταν στην κατάταξη του Money League από πέρυσι.

«Οι νέες ραδιοτηλεοπτικές συμφωνίες της Premier League έχουν αποφέρει σημαντικές αυξήσεις εσόδων σε όλες τις αγγλικές ομάδες πρώτης σειράς. Πρακτικά, όλες οι ομάδες της Premier League κατέγραψαν ρεκόρ εσόδων το 2013/14. Ανάμεσά τους, οι οκτώ αγγλικές ομάδες στις κορυφαίες 20 απέφεραν συνολικά ραδιοτηλεοπτικά έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ (0,9 εκατ. στερλίνες). Το γεγονός ότι όλες οι ομάδες της Premier League βρίσκονται στις κορυφαίες 40 αποδεικνύει τον τεράστιο αντίκτυπου του πρωταθλήματος παγκοσμίως και επίσης, της ισότητας όσον αφορά στη διανομή που οι ομάδες απολαμβάνουν σε σχέση με τους ομολόγους τους στην Ευρώπη. Επιπλέον, η Premier League διαπραγματεύεται για το νέο κύκλο των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων και των περαιτέρω αυξήσεων που αναμένονται», σημειώνει ο Austin Houlihan, Senior Manager στη Deloitte.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις