Η… τέταρτη σελίδα

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 07:00
UPD:02/02/2015 17:46
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο Γ. Βαρουφάκης είπε πως στόχος του, με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, είναι να γυρίσουν όχι μία, αλλά τρεις σελίδες στην οικονομική πολιτική όπως την ξέραμε μέχρι τώρα.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Διπλή γέφυρα με τους ψηφοφόρους που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά και με τους εταίρους-δανειστές, επιχειρεί να χτίσει ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως διαφάνηκε από την ομιλία του στην τελετή παράδοσης - παραλαβής, η οποία συγκέντρωσε και διεθνές ενδιαφέρον και έβαλε προσωπικά στοιχήματα.

Μεταξύ αυτών είναι το τέλος της «πυραμιδικής λιτότητας» και της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, που επέφερε το «τοξικό λάθος του 2010».

Το μήνυμα που έστειλε προς τους εταίρους είναι μια εναλλακτική πολιτική, που δεν θα επιβαρύνει τους Ελληνες αλλά και τους πολίτες των χωρών της Ευρωζώνης μέσω των συνεχών δανείων, χωρίς «μονομαχίες».

Μίλησε μάλιστα για μια συμφωνία - γέφυρα μεταξύ του ισχύοντος μνημονίου και της τελικής συμφωνίας με τους δανειστές.

Ολα αυτά ακούγονται ευχάριστα, ιδιαίτερα στους Ελληνες πολίτες που βιώνουν μια πρωτοφανή λιτότητα την τελευταία πενταετία. Ομως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.

Η «γέφυρα» κατ’ αρχήν σημαίνει πρόθεση για αποφυγή της ρήξης με τους δανειστές και αυτό είναι θετικό.

Ομως η «γέφυρα» για την επόμενη συμφωνία θα είναι δύσκολο να χτιστεί με ενέργειες που η πλευρά των δανειστών μπορεί να χαρακτηρίσει μονομερείς.

Κυρίως οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται αφορούν την οπισθοχώρηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Οχι επειδή έτρεχαν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, κάθε άλλο.

Αλλά επειδή οι εισπράξεις των αποκρατικοποιήσεων διατίθενται αυτούσιες για την αποπληρωμή του χρέους και μειώνουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Συνεπώς αντιδρούν οι εταίροι.

Ο Γ. Βαρουφάκης είπε πως στόχος του, με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, είναι να γυρίσουν όχι μία, αλλά τρεις σελίδες στην οικονομική πολιτική όπως την ξέραμε μέχρι τώρα.

Υπάρχει όμως και μία τέταρτη σελίδα που πρέπει άμεσα να γυρίσει, διότι απειλεί τις προτεραιότητες των άλλων «σελίδων».

Πρόκειται για την εικόνα των αγορών, που συντίθεται με την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου και την εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων και με την υποβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από την S&P.

Η κυβέρνηση φάνηκε να έχει γρήγορα αντανακλαστικά και αργά το βράδυ, έπειτα από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν θα θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων και προανήγγειλε συναντήσεις και διάλογο με τους μετόχους των συστημικών τραπεζών.

Δεν περίμενε κανείς οι αγορές να είναι φιλικές προς τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά πρέπει να θυμηθούμε πως την ίδια αυστηρή και άκαμπτη στάση κράτησαν και απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση, από το φθινόπωρο, όταν ο τέως πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε την πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο.

Οι αγορές δεν βλέπουν χρώματα, αλλά πολιτικές.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή