Πρώτο υπουργικό συμβούλιο και εντολές Αλ. Τσίπρα

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 10:32
UPD:11:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
A- A A+

Συνεδριάζει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δίνει το στίγμα γα το πώς πρέπει από εδώ και στο εξής να συμπεριφέρονται τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διγλωσσίας και αλαζονικής συμπεριφοράς.

Αυτό που αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός είναι ότι οι όποιες διαφωνίες και η λήψη αποφάσεων πρέπει να διατυπώνονται εντός του υπουργικού συμβουλίου και ειδικά εντός του 15μελους κυβερνητικού συμβουλίου (Πρωθυπουργός, αντιπρόεδρος, 10 υπουργοί και οι 3 υπουργοί Επικρατείας), που πρόθεση του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του είναι να συνεδριάσει ανά εβδομάδα, ώστε να γίνεται μια αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, να διατυπώνονται οι όποιες ενστάσεις και να λαμβάνονται αποφάσεις.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα άλλωστε είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να είναι «μικρό και ευέλικτο» και να δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς να εποπτεύουν τους τομείς ευθύνης τους. Όπως λένε στο Μαξίμου, απαντώντας επί της ουσίας στις χθεσινές αιτιάσεις της Ν.Δ. ότι η νέα κυβέρνηση δεν είναι ολιγομελής -όπως είχαν υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ- η κυβέρνηση έχει πλέον 10 αντί για 18 υπουργεία, 13 αντί για 19 υπουργούς και 5 υφυπουργούς αντί για 20. Βέβαια έχει και 20 αναπληρωτές υπουργούς. 

Σήμερα αναμένεται να γίνουν γνωστές και οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης, ενώ ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ήδη στο Mega ότι θα ανακληθούν «όλες οι απολύσεις που έχουν γίνει αντισυνταγματικά» και «όλες οι πράξεις διαθεσιμότητας».

Ένα σαφές μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα απολέσει λόγω χρέους το δικαίωμα να εκφράζει ισότιμα εντός των οργάνων της Ε.Ε., τις θέσεις και τις απόψεις της, εστάλη χθες με την αντίδραση στην ανακοίνωση-δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε.» για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία μετά το τραγικό γεγονός του «βομβαρδισμού» της Μαριούπολης. 

Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει συνέχεια στο θέμα αύριο Πέμπτη στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών που έχει ως βασικό θέμα συζήτηση τις ευρωρωσικές σχέσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή