Η εθνοτική βία στο Κόσοβο απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής και αποδεικνύει την αδυναμία του ΟΗΕ να ελέγξει πολιτικά την κρίση, εδώ και πέντε χρόνια, εκτιμά ο ευρωπαϊκός Τύπος.
Ευθύνες αποδίδει, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ρετζέπι, στην αποστολή του ΝΑΤΟ (Minuk), γιατί δεν επενέβη έγκαιρα και αποτελεσματικά. Πρόσθεσε όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν αποδεχόμαστε τις ευθύνες μας».
Η κατάσταση παραμένει για πολλοστή ημέρα τεταμένη, με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ να απομακρύνει το προσωπικό του από τη Μιτρόβιτσα, επίκεντρο των σοβαρών επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα, και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 31 άτομα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500.
Το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του. Το πρωί της Παρασκευής στην Πρίστινα έφτασαν 150 Βρετανοί στρατιώτες και εντός των επόμενων ημερών αναμένονται άλλοι 750.
Επιπλέον 600 στρατιώτες στέλνει η Γερμανία, 400 η Γαλλία, ενώ η SFOR μεταφέρει από τη Βοσνία άλλους 160 άντρες. Εξήντα ένας στρατιώτες της KFOR τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο, την Τετάρτη και την Πέμπτη, σύμφωνα με νέο επίσημο απολογισμό.
Στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδος δύο νέες εκρήξεις συγκλόνισαν συνοικία, που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, στη Μιτρόβιτσα. Η σερβική κυβέρνηση οργάνωσε στο Βελιγράδι διαδήλωση διαμαρτυρίας για να ασκήσει πίεση, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των Σέρβων του Κοσόβου. Οι ΗΠΑ έκλεισαν προσωρινά την πρεσβεία τους στο Βελιγράδι. Η αστυνομία δεν κατάφερε να προστατέψει την κροατική πρεσβεία που λιθοβολήθηκε από ομάδα διαδηλωτών.
Το βόρειο σερβικό τμήμα της πόλης Μιτροβίτσα, δέχθηκε απόψε επίθεση με όλμους που εκτοξεύθηκαν απο το νότιο αλβανικό τμήμα, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιείται ένα τέτοιο όπλο από την έναρξη των επεισοδίων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, από την Τετάρτη, οι Αλβανοί έχουν πυρπολήσει 16 ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κτίρια μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και μεγάλης ιστορικής αξίας.
Στην Πρίστινα, άνδρες της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ και της KFOR χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν πλήθος Αλβανών που επιχείρησε να πυρπολήσει το ναό του Αγίου Νικολάου.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα ξημερώματα της Παρασκευής, Αλβανοί διαδηλωτές έκαψαν ορθόδοξο εκκλησάκι στο Σόφτοβιτς στα περίχωρα του Ουρόσεβατς. Οι 20 Ελληνες στρατιωτικοί που τό προστάτευαν, το εγκατέλειψαν έγκαιρα, και επέστρεψαν στην έδρα του 525 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού.
Αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ δεν απέκλειαν σήμερα το ενδεχόμενο παράτασης της παραμονής του 507ου μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού στη Μιτρόβιτσα.
Ετσι, εκτός από το Ουρόσεβατς, θα διατηρηθεί η ελληνική δύναμη, που αριθμεί 280 άνδρες, και στη Μιτρόβιτσα, αν και είχε προγραμματιστεί η επιστροφή τους την ερχόμενη Δευτέρα.
Tι εκτιμούν στα Σκόπια
Διαφορετικές εκτιμήσεις εκφράζουν πολιτικοί στα Σκόπια για το ενδεχόμενο της μεταφοράς της έκρυθμης κατάστασης από το Κόσοβο στην ΠΓΔΜ.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απέκλεισε χθες μία τέτοια πιθανότητα, τόνισε όμως ότι τα αρμόδια κρατικά όργανα παρακολουθούν στενά την κατάσταση και ανάλογα με τις εξελίξεις θα λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.
Αντίθετα, ο πρώην ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ και νυν βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Σλόμπονταν Τσάσουλε, διατύπωσε την άποψη ότι η κρίση στο Κόσοβο και η πιθανότητα μετατροπής της σε εθνοτική σύγκρουση θα μεταφερθεί και στην ΠΓΔΜ, ενισχύοντας την εχθρότητα και προκαλώντας ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις κοινότητες της χώρας. Επίσης, ο Τσάσουλε εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ένταση της κατάστασης στο Κόσοβο μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, καθώς ουσιαστικά συμπίπτει με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις επερχόμενες πρόωρες προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 14 Απριλίου.
«Πιθανόν προσχεδιασμένη η έκρηξη βίας»
Οι Αλβανοί του Κοσόβου είχαν προετοιμάσει σχέδιο «για να πυρπολήσουν και να αιματοκυλίσουν» την επαρχία που τελεί υπό διεθνή έλεγχο, δηλώνει ιταλός στρατηγός από την πρωτεύουσα του Κοσόβου Πρίστινα. «Το κύμα βίας που εξαπολύθηκε από τους Αλβανούς δεν φαίνεται να μετριάζεται. Πιστεύω ότι σχέδιο για τον εμπρησμό του Κοσόβου ήταν έτοιμο εδώ και καιρό», δηλώνει ο στρατηγός Αλμπέρτο Πριμιτσέρι, διοικητής πολυεθνούς ταξιαρχίας 7.000 ανδρών στο Κόσοβο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.
Και διοικητής των δυνάμεων της νοτιο-ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ναύαρχος Γκρέγκορι Τζόνσον δήλωσε ότι η έκρηξη μαζικής βίας είναι πιθανόν να είναι προσχεδιασμένη.
Ο στρουθοκαμηλισμός του ΟΗΕ άνοιξε το δρόμο στη βία
Η αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ οδηγούν στη διαπίστωση ότι το μίσος ανάμεσα στα δύο εκατομμύρια των Αλβανών και τους 100.000 Σέρβους παραμένει βαθύ και έντονο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.
Οι συγκρούσεις στο Κόσοβο αποτελούν το τέλος της ψευδαίσθησης, σύμφωνα με την αυστριακή Standard που επισημαίνει ότι η έκρηξη βίας εμφανίζει το Κόσοβο όπως είναι: μία ξεχασμένη και εκκρεμής σύγκρουση στην καρδιά της Ευρώπης.
Η αναζωπύρωση της έντασης απειλεί τη σταθερότητα της Σερβίας , αλλά και της γειτονικής Μακεδονίας όπου συγκατοικούν αλβανικοί και σλαβικοί πληθυσμοί, γράφει η Le Figaro που αναφέρεται επίσης στην αδυναμία της Δύσης να αντιμετωπίσει το θέμα του Κοσόβου.
Για τη Liberation, η κρίση αυτή εξηγείται από την αβεβαιότητα ως προς το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου, η οποία τροφοδοτεί την ένταση τη στιγμή που οι Αλβανοί στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι ονειρεύονται την ανεξαρτησία, ενώ οι Σέρβοι, χριστιανοί ορθόδοξοι, ονειρεύονται την επιστροφή στην κυριαρχία του Βελιγραδίου.
Η La Repubblica αναφέρεται στην αδύνατη συγκατοίκηση της σερβικής και της αλβανικής κοινότητας του Κοσόβου.
Η βία δείχνει μέχρι ποιου σημείου η φαινομενική ειρήνευση του 1999 είναι πλαστή, γράφει η El Pais , σύμφωνα με την οποία είναι επείγον οι σύμμαχοι να ασχοληθούν και πάλι με το Κόσοβο.
Η Δύση πρέπει να ασχοληθεί οριστικά και σοβαρά για την εξεύρεση λύσης που θα ταιριάζει στους Αλβανούς, οι οποίοι είναι διαμερισμένοι σε διάφορα κράτη, γράφει η ABC.
Η εποχή μιας νέας τρομοκρατίας κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις, ενώ τα διαθέσιμα μέσα έχουν εξαντληθεί από καιρό, γράφει η Die Welt.
Εδώ και καιρό η πολυεθνική διοίκηση εξωραΐζει την πραγματικότητα, γράφει η Sueddeutsche Zeitung. Ωστόσο είναι περίεργο ότι παντού, την ίδια στιγμή, ομάδες νεαρών Αλβανών επιτίθενται εναντίον των Σέρβων, χωρίς να φείδονται ούτε των αστυνομικών του ΟΗΕ ούτε των στρατιωτών της Kfor.
Στο Βουκουρέστι η Adevarul κάνει λόγο για το μοντέλο μιας εθνοτικής και θρησκευτικής σύγκρουσης. Η Δύση συστηματικά αρνήθηκε να μιλήσει για τον θρησκευτικό αυτόν πόλεμο και δυστυχώς τα αίτια της καταστροφής , που προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα στην καρδιά της Ευρώπης δεν έχουν προσδιορισθεί σωστά.
Στη Δανία η Politiken εκτιμά ότι ο δισταγμός του ΟΗΕ ανοίγει τον δρόμο στη βία στο Κόσοβο , ενώ η συνέχιση της πολιτικής της στρουθοκαμήλου του ΟΗΕ για το καθεστώς της επαρχίας ωφελεί τους εξτρεμιστές στις τάξεις των Αλβανών και των Σέρβων σε αυτό το διεθνές προτεκτοράτο.
Για την ελβετική Le Temps το προτεκτοράτο του ΟΗΕ δεν κατόρθωσε ποτέ να εμποδίσει μία μεθοδική εργασία αντίστροφης εθνοκάθαρσης εναντίον των Σέρβων.
Μερίδα του αλβανικού Τύπου εκφράζει επιφυλάξεις ότι η τεταμένη αυτή κατάσταση δεν αποκλείεται να είναι μια προβοκάτσια των σερβικών μυστικών υπηρεσιών, που αποσκοπεί στο να βλάψει σοβαρά τα σχέδια για την ανεξαρτησία της επαρχίας.