Μέχρι να νιώσουν τι σημαίνει πόνος

«Το νησί των σκλάβων», στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 10:00
UPD:05/02/2015 20:13

Ιωάννα Παππά.

A- A A+

Ποια είναι τα όρια σε ένα παιχνίδι ανταλλαγής ρόλων, στο οποίο οι όροι αντιστρέφονται, με τους σκλάβους να γίνονται αφέντες και τους δυνάστες τους να μετατρέπονται σε δούλους; Και αν εύκολα μαθαίνει κανείς τι σημαίνει σκλαβιά, πόσο εύκολο είναι να μάθει κανείς τι σημαίνει ελευθερία; 

Γραμμένο το 1725, αλλά εξαιρετικά επίκαιρο, το έργο του Πιέρ Ντε Μαριβώ, «Το νησί των σκλάβων», ανεβαίνει με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, το οποίο στηρίζει τη δεύτερη περίοδο της σεζόν του Υπογείου, που είναι αφιερωμένη στους Γάλλους συγγραφείς, και παρουσιάζεται σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου  Κουν, από το Σάββατο 31 Ιανουαρίου.

Μια επικίνδυνη ανταλλαγή ρόλων

Στο ανάλαφρο και, ταυτόχρονα, σκοτεινό έργο του κλασικού Γάλλου συγγραφέα, δύο αριστοκράτες και οι υπηρέτες τους ναυαγούν σε ένα νησί, το οποίο κατοικείται από εξεγερμένους σκλάβους της Αθήνας. Στον παράξενο αυτόν τόπο, τα αφεντικά υποχρεώνονται να ανταλλάξουν ρούχα και ρόλους με τους σκλάβους τους και να τους υπηρετούν μέχρι να «νιώσουν τι σημαίνει πόνος», προκειμένου να πάρουν ένα ισχυρό μάθημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Όμως, πολύ γρήγορα, το παιχνίδι των ρόλων ανάμεσα σε αφεντικά και σκλάβους μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο και αποκαλυπτικά βίαιο παιχνίδι εξουσίας, εκδίκησης και έρωτα.

Βίκυ Βολιώτη.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνικά -  κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς, φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, χορογραφία: Μαρίζα Τσίγκα, βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου, video trailer: Διαμαντής Καραναστάσης, φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου. Παίζουν (αλφαβητικά): Νίκος Αλεξίου, Βίκυ Βολιώτη, Ιωάννα Παππά, Αινείας Τσαμάτης, Κωνσταντίνος Ευστρατίου.

Πληροφορίες
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο: Πεσμαζόγλου 5 - Αθήνα, τηλ.: 210 3228706. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 31 Ιανουαρίου - 5 Απριλίου: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 20.00. Τιμές εισιτηρίων:  Πέμπτη και Παρασκευή: γενική είσοδος: 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ, ΑΜΕΑ, νέοι κάτω των 23 ετών, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και ομάδες 8 ατόμων και άνω): 10 ευρώ, Σάββατο και Κυριακή: γενική είσοδος: 16 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς