«Σε ψέμματα βασίστηκε ο πόλεμος του Ιράκ», λέει ο Τζίμι Κάρτερ

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2004 10:58
A- A A+

Ο Τζίμι Κάρτερ, πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1977 έως το 1981, επέκρινε την πολιτική του Τζωρτζ Μπους και του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ στο Ιράκ, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες πιθανώς γνώριζαν ότι πολλοί από τους ισχυρισμούς για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσέιν είχαν βασισθεί σε πληροφορίες της αντικατασκοπείας που δεν ήταν στοιχειοθετημένες.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ, ο Τζίμι Κάρτερ επισημαίνει ότι «δεν υπήρχε λόγος να εμπλακούμε στο Ιράκ. Ηταν ένας πόλεμος βασισμένος στα ψέματα και σε παρερμηνείες που έγιναν από το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον, που ισχυρίσθηκαν εσφαλμένα ότι ο Σαντάμ Χουσέιν ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ότι το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής».

Επικρίνοντας μάλιστα ευθέως τον Μπους και τον Μπλερ αναφέρει στη συνέντευξή του ότι οι δύο ηγέτες «πιθανώς γνώριζαν ότι πολλές από αυτές τις κατηγορίες είχαν βασισθεί σε αβάσιμες πληροφορίες της αντικατασκοπείας».

Πρώτα ελήφθη η απόφαση για τον πόλεμο και στη συνέχεια αναζητήθηκαν δικαιολογίες, αναφέρει στη συνέντευξή του ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος αν και από την πρώτη στιγμή εξέφραζε αντιρρήσεις για την εισβολή στο Ιράκ αυτή τη φορά χρησιμοποιεί πολύ σκληρές εκφράσεις για την πολιτική Μπους-Μπλερ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή