Λιβύη: Νέο γύρο διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε ο ΟΗΕ

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015 08:23
UPD:09:08
REUTERS/ESAM OMRAN AL-FETORI

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει εκτός ελέγχου, με δύο κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια που υποστηρίζονται από ένοπλες οργανώσεις να συνεχίζουν να συγκρούονται.

A- A A+

Ένας νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις αντίπαλες δυνάμεις της Λιβύης προγραμματίζεται να διεξαχθεί σήμερα Δευτέρα στη Γενεύη, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χθες, την ώρα που γινόταν γνωστό ότι ένοπλοι απήγαγαν τον υφυπουργό Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει εκτός ελέγχου, με δύο κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια που υποστηρίζονται από ένοπλες οργανώσεις να συνεχίζουν να συγκρούονται.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Τένι και η εκλεγμένη Βουλή έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν στην ανατολική Λιβύη αφότου η συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων που αποκαλείται Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) κατέλαβε την Τρίπολη το περασμένο καλοκαίρι, διόρισε δική της κυβέρνηση και αποκατέστησε το παλιό κοινοβούλιο.

Μια αντιπροσωπεία της διεθνώς αναγνωρισμένης Βουλής συμμετείχε στον πρώτο γύρο των συνομιλιών στην Ελβετία αυτόν τον μήνα, αλλά σε αυτόν δεν έλαβαν μέρος υψηλόβαθμα στελέχη της Αυγής της Λιβύης ούτε του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου, του ανασυσταθέντος παλιού κοινοβουλίου.

Προσπαθώντας να δώσει μια ώθηση στις διαπραγματεύσεις, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν δύο γύροι διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα στην Ελβετία. Ο πρώτος γύρος θα αφορά βασικά πολιτικά ζητήματα και θα διεξαχθεί σήμερα, ενώ στον δεύτερο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι τοπικών συμβουλίων.

Η UNSMIL σχεδιάζει «να συγκαλέσει και άλλους γύρους» συνομιλιών το προσεχές διάστημα, στο οποίο επιδιώκει να λάβουν μέρος «εκπρόσωποι λιβυκών πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών δυνάμεων και φυλών, καθώς και ένοπλων οργανώσεων», όπως σημείωσε σε μια ανακοίνωσή της.

Η επιδίωξη του ΟΗΕ είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά ο Οργανισμός κρίνει πως είναι πιο ρεαλιστικό να επιδιωχθεί η επίτευξη πιο μετριοπαθών στόχων, όπως να συμφωνηθούν εκεχειρίες τοπικά και να συμφωνηθεί επίσης η ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Την περασμένη εβδομάδα το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής του στις συνομιλίες, επικαλούμενο την κατάληψη του παραρτήματος της κεντρικής τράπεζας στη Βεγγάζη από τις δυνάμεις του Τένι. Η κυβέρνηση του Τένι απάντησε ότι το παράρτημα της κεντρικής τράπεζας, η οποία ελέγχει τα κρίσιμης σημασίας έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, απλά τέθηκε υπό φρούρηση.

Το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν στο έδαφος της Λιβύης.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΟΗΕ για τη διοργάνωση νέων διαπραγματεύσεων ανακοινώθηκε την ώρα που νέα επεισόδια βίας καταγράφονταν στη Λιβύη.

Στην Μπάιντα, έδρα της κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, ένοπλοι απήγαγαν τον υφυπουργό Εξωτερικών Χάσαν αλ Σάγιρ, αρπάζοντάς τον μέσα από το ξενοδοχείο όπου διέμενε, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Όμαρ αλ Ζάνκι.

Στη Βεγγάζη, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση του Τένι και ισλαμιστές, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 38 τραυματίστηκαν στην περιοχή αλ Λίθι, όπως ανέφεραν ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή