Εκλογές 2015: Το είπατε εσείς

Διάλογος μπροστά στην κάλπη της 25ης Ιανουαρίου
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 17:55
UPD:20:01
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis
A- A A+

Το βάρος της φορολόγησης, η απουσία εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, η έλλειψη συνεργασίας στο πολιτικό σύστημα και το επίπεδο του προεκλογικού διαλόγου αναδεικνύονται ως μείζονα ζητήματα μέσα από τον δικό σας διάλογο στο naftemporiki.gr

Μέσα από τα σχόλια στην ανάρτηση Εκλογές 2015: Ο λόγος σε εσάς προκύπτουν ασφαλώς διαφορετικές αντιλήψεις για τη στρατηγική της χώρας, κυρίως στην οικονομία. Οι αντιλήψεις αυτές όμως συγκλίνουν σε μια κοινή συνιστάμενη: την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των εκατέρωθεν πολιτικών εξαγγελιών στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου. Είναι ενδεικτική η αποστροφή «ψηφίστε όποιον σας τάζει τα λιγότερα!».

Υποχρεωτική κυβέρνηση συνεργασίας ακόμη και στην ακραία περίπτωση απόλυτης πλειοψηφίας. Να υπάρχει πολυφωνία και ο κάθε εταίρος να αισθάνεται την ανάσα του «συνεργάτη» του. Όσο περισσότεροι «συνεργάτες» τόσο καλύτερα.

Το συγκεκριμένο στοιχείο θεωρείται άλλωστε βασικό αίτιο της κρίσης των τελευταίων ετών. Έτερο στοιχείο σύμπτωσης απόψεων - πάντοτε σε γενικές γραμμές - ανάμεσα στους σχολιαστές του naftemporiki.gr είναι η ανάγκη στοιχειώδους συνεννόησης και συνεργασίας του πολιτικού συστήματος, με ορισμένα σχόλια να προτάσσουν χαρακτηριστικά την ιδέα της «υποχρεωτικής» κυβέρνησης συνεργασίας ανεξαρτήτως αυτοδυναμίας.

Πολύ αγχωμένο τον βλέπω τον κύριο Πρωθυπουργό τις τελευταίες μέρες... Δεν περνά μέρα χωρίς να ανακοινώνει φοροελάφρυνση, κατάργηση φόρων κλπ. Αλήθεια έπρεπε να προκηρυχθούν εκλογές για να τα αναγγείλει αυτά;

Ρητορικά ερωτήματα όπως «πόσα δικαιολογητικά χρειάζονται για να ανοίξεις έναν τραπεζικό λογαριασμό ή πόσα δικαιολογητικά χρειάζονται για να κάνεις εγγραφή σε ένα ασφαλιστικό ταμείο» υπογραμμίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας, η οποία σε αυτές τις εκλογές έχει απολέσει τη θέση που της αξίζει μπροστά στο «μονοπώλιο» των εθνικών επιλογών στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες από τον... ίδιο και την ΕΚΤ. Η αλήθεια, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ, είναι «ναι», αν είστε σε μνημόνιο και προχωρήσετε τις μεταρρυθμίσεις. 

Συγχρόνως, διατυπώνεται το πάγιο ερώτημα των τελευταίων ετών αν οι άνθρωποι που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση είναι ικανοί να τη βγάλουν από αυτήν και κατά πόσο νομιμοποιούνται στη συνείδηση των πολιτών «να μας λένε τώρα πληρώστε». Στο πλαίσιο αυτό προκύπτει και η αντιπαράθεση γύρω από το αν έχουν ή δεν έχουν μερίδιο ευθύνης ακόμη και όσοι δεν κυβέρνησαν.

Η κοινωνική πρόνοια σχεδόν ανύπαρκτη. Πληρώνουμε απίστευτα ποσά για ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη και πληρώνω τους γιατρούς. Για το ΙΚΑ και τη λειτουργία του δεν βρίσκω λόγια για να την περιγράψω.

«Φεύγει και αυτή η προεκλογική περίοδος χωρίς να έχουμε συζητήσει ουσιαστικά τίποτα σαν κοινωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ως προς την ποιότητα της πολιτικής ατζέντας. Τι να συζητήσουμε; Αν το χρέος είναι ή δεν είναι βιώσιμο, ποιες δομικές αλλαγές χρειάζονται για την ανάπτυξη, τι δημόσιο θέλουμε και πώς θα το κάνουμε αποτελεσματικό, ποιος είναι ο διεθνής περίγυρος και ποιες εναλλακτικές έχει η χώρα. Είναι μόνο κάποια από τα θέματα που τέθηκαν, εν μέσω αναφορών για πολιτικό διάλογο κραυγών και συνθημάτων.

Στα αντιμνημονιακά κόμματα δεν ήταν μονο η ΧΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αλλά και η ΝΔ! Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, που εφάρμοζε τη μνημονική πολιτική και την έβλεπε σαν αναγκαίο κακό.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο φορολογικό ζήτημα, αφενός ως καίρια επιβάρυνση για τα εισοδήματα, αφετέρου ως μείζον εμπόδιο για την ανάπτυξη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το φορολογικό πλαίσιο πρέπει να είναι πρώτο στη λίστα των μεταρρυθμίσεων και να αλλάζει όσο συχνά και το Σύνταγμα».

*Μπορείτε να συνεχίσετε να υποβάλλετε σχόλια στο Εκλογές 2015: Ο λόγος σε εσάς.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή