Πέθανε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 06:25
UPD:09:50
REUTERS/DYLAN MARTINEZ

O βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα.

A- A A+

Σε ηλικία 90 ετών απεβίωσε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, όπως ανακοίνωσαν τα ανάκτορα σε μια σύντομη ανακοίνωσή τους, με την οποία εξέφραζαν τη θλίψη τους.

Τα ανάκτορα δεν διευκρίνισαν τα αίτια του θανάτου του βασιλιά, ο οποίος ανέπνεε με μηχανική υποστήριξη. Σύμφωνα πάντως με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμπντάλα αντιμετώπιζε τις τελευταίες εβδομάδες προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Η προχωρημένη ηλικία του μονάρχη και οι πολλαπλές νοσηλείες του τροφοδοτούσαν τακτικά τις φήμες για το μέλλον του σαουδαραβικού βασιλείου, συμμάχου της Ουάσιγκτον και των δυτικών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της Αλ-Κάιντα.

Τη θέση του Αμπντάλα στο θρόνο καταλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν. Ο νέος βασιλιάς θεωρείται πιθανό ότι θα επιμείνει στις προσπάθειες του Αμπντάλα για αλλαγές που στόχο θα έχουν τη συμφιλίωση της ισλαμικής παράδοσης με τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας. Αναμένεται επίσης να επιμείνει στην πολιτική του ΟΠΕΚ για διατήρηση μίας σταθερής πετρελαϊκής παραγωγής ώστε να προστατεύει το μερίδιο του καρτέλ από αντίπαλούς παραγωγούς.

EURONEWS

Ο Σαλμάν διόρισε ήδη πρίγκιπα διάδοχο και κληρονόμο του τον ετεροθαλή αδελφό του Μούκριν, ώστε να προκαταλάβει τυχόν φόβους για μια κρίση διαδοχής σε μια στιγμή που η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου αναταραχή στα σύνορά της.

Ο Αμπντάλα γεννήθηκε το 1924 ενώ ανέλαβε επίσημα καθήκοντα βασιλιά το 2006. Είχε οριστεί αντιβασιλέας το 1995, οπότε και είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ο προκάτοχός του βασιλιάς Φαχντ.

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Αμπντάλα, ενός «πολύτιμου φίλου» και «ειλικρινούς ηγέτη ο οποίος έλαβε θαρραλέες αποφάσεις στη Μέση Ανατολή» εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή