«Ο Μάγος του Οζ», η πιο επιδραστική ταινία του Χόλυγουντ

Σύμφωνα με ακαδημαϊκή μελέτη, με βάση την ιστοσελίδα Internet Movie Database
Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015 08:30

Τζούντι Γκάρλαντ.

A- A A+

Το μιούζικαλ φαντασίας «Ο Μάγος του Οζ», σύμφωνα με ακαδημαϊκή μελέτη, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις δέκα ταινίες του Χόλυγουντ οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στους φίλους του κινηματογράφου.

Στη μελέτη τους με τίτλο «Εκτίμηση της σημασίας των δημιουργικών έργων», οι ερευνητές Max Wasserman, Xiao Han T Zeng και Luís Amaral από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Ιλινόις, χρησιμοποίησαν ως βάση τους την κινηματογραφική ιστοσελίδα Internet Movie Database (imdb) με στόχο να ανακαλύψουν ποια είναι η ταινία που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στους σινεφίλ. Σημειώνεται ότι από τα αποτελέσματά τους αποκλείστηκαν ταινίες των τελευταίων 25 ετών.

Μέρος της αμερικανικής ποπ κουλτούρας

Η ταινία παραγωγής 1939 σε σκηνοθεσία Βίκτορ Φλέμινγκ αποτελεί τη γνωστότερη και εμπορικότερη μεταφορά του μυθιστορήματος του Λ. Φρανκ Μπάουμ «The Wonderful Wizard of Oz» που κυκλοφόρησε το 1900.

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Τζούντι Γκάρλαντ στο ρόλο της Ντόροθι, και ο Φρανκ Μόργκαν στο ρόλο του Μάγου του Οζ. Η ταινία φημίζεται για την πρωτοποριακή - για την εποχή που γυρίστηκε - σκηνοθεσία της, για τα ειδικά της εφέ, για τη χρήση του τεχνικόλορ, για την ιδιαίτερη πλοκή της, για τη μουσική επένδυση, τα τραγούδια της και για τους ιδιαίτερους χαρακτήρες της. Με την πάροδο των χρόνων έλαβε θρυλική υπόσταση και πλέον αποτελεί ένα από το γνωστότερα αμερικανικά φιλμ και μέρος της αμερικανικής ποπ κουλτούρας.
Προτάθηκε για 6 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ καλύτερης ταινίας χάνοντας από το «Όσα παίρνει ο άνεμος» (Gone With the Wind), ενώ κατάφερε να κερδίσει δυο (καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για το «Over the Rainbow» και καλύτερης μουσικής επένδυσης).

Το 1989 επιλέχθηκε να φυλαχθεί για διατήρηση στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, με αιτιολόγηση πως είναι πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική, ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε το «Over the Rainbow» πρώτο στη λίστα με τα καλύτερα κινηματογραφικά τραγούδια όλων των εποχών.

Η λίστα με τις δέκα πιο επιδραστικές ταινίες

1. Ο Μάγος του Οζ
2. Ο Πόλεμος των Άστρων
3. Ψυχώ
4. Καζαμπλάνκα
5. Όσα παίρνει ο Άνεμος
6. Κινγκ Κονγκ
7. Φρανκενστάιν
8. Ο Νονός
9. Πολίτης Κέιν
10. 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς