«Πιο επικίνδυνος νεκρός παρά ζωντανός»

O ευρωπαϊκός Τύπος για τη δολοφονία Γιασίν
Τρίτη, 23 Μαρτίου 2004 18:22

A- A A+

«ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ νεκρός παρά ζωντανός» θα είναι ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, σεΐχης Αχμεντ Γιασίν, εκτιμούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες σχολιάζοντας την τροπή που παίρνουν τώρα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις απειλές των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων για εκδίκηση.

«Σε τι ωφελεί η δημιουργία ενός ακόμη μάρτυρα εκτός από τη διαιώνιση της αιματοχυσίας για άλλα 25 χρόνια;», διερωτάται στο κύριο άρθρο της η γαλλική εφημερίδα “Liberation” και προσθέτει ότι η δολοφονία Γιασίν ήταν το αποτέλεσμα της απροθυμίας του διεθνούς παράγοντα να βοηθήσει αποτελεσματικά στην επίλυση του Μεσανατολικού.

Σύμφωνα με τον βρετανικό “Guardian”, «οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που συνόδευσαν τον Αχμεντ Γιασίν στην τελευταία του κατοικία - άλλοι φωνάζοντας ότι θα τον ακολουθήσουν στο θάνατο και άλλοι σιωπηλοί - συμφωνούν στο τι θα ακολουθήσει: Ο σεΐχης Γιασίν από τον τάφο του θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους από ποτέ δίνοντας στους επίδοξους καμικάζι την θρησκευτική και εθνικιστική δικαιολογία».

«Έχετε δει έναν νεκρό να περπατά;» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα παλαιστίνιος καθηγητής στο Ισλαμικό πανεπιστήμιο της Γάζας. «Το Ισραήλ θα δει τώρα ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να σκοτώσει περισσότερους Ισραηλινούς από τον τάφο του παρά όταν ήταν ζωντανός. Κι αυτός είναι ο σεΐχης Γιασίν».

Η γερμανική “Sueddeutsche Zeitung” σημειώνει ότι το Ισραήλ σκότωσε το μοναδικό άνθρωπο που μπορούσε να συγκρατήσει την εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς. «Ο Γιασίν ήταν κήρυκας του τρόμου αλλά, αν και σχεδόν τυφλός, διέβλεπε τις ρεαλιστικές συνιστώσες της πολιτικής», τονίζει η γερμανική η εφημερίδα, προβλέποντας ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα το Ισραήλ ενίσχυσε την τρομοκρατία που θέλει να εξουδετερώσει.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για οιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Αλ-Κάιντα στον κόσμο, μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς.

«Δεν πρέπει να θεωρηθεί το Ισραήλ υπεύθυνο για την επόμενη επίθεση, εάν υπάρξει, στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρέσβης στο Παρίσι Νισίμ Σβίλι. «Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας πολιτικός άνδρας είναι να προσπαθήσει να καταλάβει, να δικαιολογήσει τις ενέργειες της διεθνούς τρομοκρατίας», τόνισε.

Για τη γενική αντιπρόσωπο της Παλαιστίνης στη Γαλλία Λεϊλά Σαχίντ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν διατάσσοντας τη δολοφονία του σεΐχη Αχμαντ Γιασίν «κάλεσε τα δίκτυα του Μπιν Λάντεν στη Μέση Ανατολή».

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή