Στη «διπλωματία των πόλεων» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.
Ο κ.Μπουτάρης, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών για την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης και τη δυνατότητα που αυτή παρέχει σε θέματα σπουδών, τουρισμού, ιατρικού τουρισμού, αλλά και τη γαστρονομία.
Μάλιστα για τα θέματα αυτά θα μιλήσει αύριο σε ημερίδα σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.
Σήμερα στη σύντομη ομιλία του στην Αίθουσα του Θρόνου, ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για «διπλωματία των πόλεων» και για «σχέσεις συνεννόησης και συνεργασίας».
Σημείωσε, ότι το 2014 υπήρξαν περίπου εκατό χιλιάδες διανυκτερεύσεις Τούρκων πολιτών στη Θεσσαλονίκη και, ότι στόχος, είναι η αύξηση του αριθμού αυτού.
Ο δήμαρχος, υπογράμμισε τη σημασία των θεωρήσεων (βίζα) και τόνισε την επιτυχία που υπήρξε στο πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων προς Τούρκους πολίτες για τη Χίο και τη Μυτιλήνη και εξέφρασε την ελπίδα να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο και για τη Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχήθηκε στον δήμαρχο και την αντιπροσωπεία καλή επιτυχία στις ιδέες και τα προγράμματα που αφορούν στη συνεργασία, ενώ, αναφερόμενος στο έργο του κ. Μπουτάρη ως δημάρχου, είπε, ότι «η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται και ανοίγει τους ορίζοντές της» και τόνισε, ότι «και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέκαθεν εργάζεται για τον διάλογο και τη συνεννόηση, όχι απλώς μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά όλων των ανθρώπων του κόσμου και κατά κύριο λόγο των γειτονικών χωρών».
Μετά την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Γιάννης Μπουτάρης υπογράμμισε τρία σημαντικά, όπως τα χαρακτήρισε, σημεία:
Πρώτον το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία μουσείου ισλαμικής τέχνης σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, δεύτερον την αναζήτηση χώρου για μουσουλμανικό νεκροταφείο και τρίτον το σχέδιο σύστασης τμήματος ισλαμικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Υπογράμμισε επίσης, ότι σχεδιάζεται η ανάπλαση του χώρου γύρω από το γνωστό ως σπίτι του Ατατούρκ, το οποίο χαρακτήρισε «σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος».
Πηγή: ΑΜΠΕ