Μεγάλες οθόνες 3D που δεν χρειάζονται 3D γυαλιά

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 16:30
TriLite Technologies

Ένα ειδικό σύστημα λέιζερ στέλνει ακτίνες λέιζερ σε διαφορετικές κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα διαφορετικές εικόνες να είναι ορατές από διαφορετικές γωνίες.

A- A A+

Τον δρόμο για μια νέα γενιά 3D οθονών ανοίγει εφεύρεση αυστριακών επιστημόνων, που επιτρέπει τη θέαση διαφορετικών εικόνων υπό διαφορετικές γωνίες- δημιουργώντας την αίσθηση 3D effects χωρίς να απαιτούνται ειδικά 3D γυαλιά.

Ένα ειδικό σύστημα λέιζερ στέλνει ακτίνες λέιζερ σε διαφορετικές κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα διαφορετικές εικόνες να είναι ορατές από διαφορετικές γωνίες. Η ανάλυσή τους είναι τέτοια που το αριστερό μάτι λαμβάνει διαφορετική εικόνα από το δεξί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός 3D effect.

Η ιδέα για την ανάπτυξη αυτού του είδους οθόνης προέκυψε στην TriLite Technologies το 2013, και σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Technische Universitat Wien- TU Vienna). Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, η TriLite δημιούργησε το πρώτο πρωτότυπο, που επί της παρούσης έχει ανάλυση μόλις 5 x 3 pixels, ωστόσο αρκεί για να αποδείξει ότι η ιδέα λειτουργεί. «Δημιουργούμε ένα δεύτερο πρωτότυπο, το οποίο θα προβάλει έγχρωμες εικόνες σε υψηλότερη ανάλυση. Αλλά το σημαντικό είναι ότι τα μεμονωμένα laser pixels λειτουργούν. Το ανέβασμα σε κλίμακα, σε μια οθόνη με πολλά πίξελ, δεν είναι πρόβλημα» αναφέρει ο Γιοργκ Ράιτερερ, της TriLite Technologies και διδακτορικός φοιτητής στην ομάδα του καθηγητή Ούλριχ Σμιντ στο πανεπιστήμιο.

TU VIENNA

Το πρώτο πρωτότυπο του συστήματος τρισδιάστατης προβολής που δημιουργήθηκε από την TriLite σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Technische Universitat Wien- TU Vienna).

Κάθε μεμονωμένο 3D-Pixel (trixel) αποτελείται από λέιζερ και έναν κινητό καθρέφτη. Ο καθρέφτης καθοδηγεί τις ακτίνες κατά μήκος του οπτικού πεδίου, από αριστερά προς τα δεξιά. Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης η ένταση του λέιζερ ρυθμίζεται έτσι ώστε διαφορετικές εκπομπές λέιζερ να στέλνονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, εξηγεί ο καθηγητής Σμιντ. Για να βιώσει το 3D effect, ο θεατής πρέπει να βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη απόσταση από την οθόνη. Εάν η απόσταση αυτή είναι τόσο μεγάλη, και τα δύο μάτια βλέπουν την ίδια εικόνα, οπότε προκύπτει 2D εικόνα. Η απόσταση στην οποία μπορεί να βιώσει κάποιος το 3D effect μπορεί να ρυθμιστεί βάσει των εκάστοτε συνθηκών.

Οι 3D ταινίες στο σινεμά προβάλλουν μόνο δύο διαφορετικές εικόνες, μία για κάθε μάτι. Η νέα οθόνη, ωστόσο, μπορεί να παρουσιάσει εκατοντάδες. Περπατώντας μπροστά της, κάποιος μπορεί να δει το προβαλλόμενο αντικείμενο από διαφορετικές πλευρές, όπως θα συνέβαινε με ένα πραγματικό αντικείμενο. Για αυτό απαιτείται ένα νέο video format, το οποίο έχει ήδη αναπτυχθεί από τους ερευνητές. «Οι σημερινές 3D ταινίες μπορούν να μετατραπούν στο 3D format μας, αλλά πιστεύουμε ότι νέο υλικό θα δημιουργηθεί ειδικά για τις οθόνες  μας- ίσως με έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό καμερών» αναφέρει ο Φραντς Φίντλερ, CTO της TriLite Technologies.

Εν συγκρίσει με «κανονικές» οθόνες, η συγκεκριμένη παρουσιάζεται ιδιαίτερα «ζωντανή», οπότε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε εξωτερικούς χώρους- ακόμα και στο φως του ήλιου. Αυτό ανοίγει τον δρόμο και για τη χρήση 3D παρουσιάσεων για στοχευμένες διαφημίσεις. «Ίσως κάποιος θέλει να απευθύνεται με μια εικόνα σε πελάτες που βγαίνουν  από ένα κατάστημα, ενώ παράλληλα άλλη εικόνα προβάλλεται σε αυτούς που περιμένουν στη στάση του λεωφορείου, σε άλλο σημείο» εξηγεί ο Φέρντιναντ Σεν Ζουλιέν, CEO της εταιρείας.

Η τεχνολογία έχει κατοχυρωθεί και παρουσιαστεί σε διάφορες επιστημονικές εκδόσεις. Η ολοκλήρωση του δεύτερου πρωτοτύπου αναμένεται κατά τα μέσα του έτους, με την εμπορική διάθεση να αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.

 

Προτεινόμενα για εσάς