Διαπραγματεύσεις για την παράδοσή τους άρχισαν οι Ταλιμπάν

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2001 07:29
UPD:08:26

A- A A+

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ για την παράδοσή τους άρχισαν πριν από λίγη ώρα οι μαχητές της Αλ Κάϊντα, που πολεμούν στα Τόρα Μπόρα. Οπως μεταδίδει το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων ζητούν να παραδοθούν μόνο σε εκπροσώπους του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της περασμένης Κυριακής στη συγκεκριμένη περιοχή, από τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις.

Στο μεταξύ, δύο νέες επιδρομές πραγματοποίησε σήμερα από τις 06:20' ώρα Ελλάδος, ένα βαρύ βομβαρδιστικό αεροσκάφος Β-52 πάνω από τους ορεινούς όγκους των Σπιν Γκάρ (Λευκών Ορέων, στο ανατολικό Αφγανιστάν), όπου βρίσκονται οχυρωμένοι οι μαχητές της οργάνωσης Αλ Κάϊντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε χθες έξι κατηγορίες εις βάρος του 33χρονου Γάλλου υπηκόου μαροκινής καταγωγής, Ζαχαρία Μασάουϊ για συνωμοσία με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, 19 αεροπειρατές και άλλα άτομα με στόχο τη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων. Η επίσημη απαγγελία των κατηγοριών θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου σε δικαστήριο της Βιρτζίνια, ενώ τέσσερις από τις έξι κατηγορίες, επισείουν την ποινή του θανάτου.

Καταστροφικά αντίποινα στις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, τονίζοντας ότι ο πόλεμος που διεξάγεται στο Αφγανιστάν δίνει την πρώτη εικόνα των αναγκαίων μεταβολών που θα γίνουν στην αμερικανική άμυνα.

Ενας 26χρονος Αυστραλός υπήκοος, που είχε πολεμήσει και στο Κόσσοβο συνελήφθη αιχμάλωτος μαζί με άλλα μέλη της Αλ Κάϊντα από τις δυνάμεις της Βορείου Συμμαχίας στο Αφγανιστάν στις 9 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αυστραλίας.

Η ιταλική κυβέρνηση ήρε χθες το βέτο που είχε θέσει για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ενώ η Μ. Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ σήμερα το πρωϊ έντονη σύγχυση επικρατούσε στην ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα ανατολικά του Αφγανιστάν, σχετικά με την ανακοίνωση παράδοσης των μαχητών της Αλ Κάϊντα. Ο Χάτζι Μωχάμεντ Ζαμάν, ένας από τους τρείς διοικητές των τοπικών αφγανικών δυνάμεων της Βορείου Συμμαχίας, δήλωσε χθες πως οι ξένοι εθελοντές της Αλ Κάϊντα, που βρίσκονται οχυρωμένοι στην περιοχή, θα παραδίδοντο σήμερα στις 08.00 τοπική ώρα (05.30, ώρα Ελλάδος). Εντούτοις η παράδοση φαίνεται πως δεν άρχισε. Χθες το πρωϊ, τα πιστά στον Οσάμα Μπιν Λάντεν στρατεύματα απώλεσαν το μεγαλύτερο τμήμα της μυστικής τους βάσης στα Τόρα Μπόρα, έπειτα από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των αμερικανικών αεροσκαφών.

Οπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο ΝΒC, εκατοντάδες μαχητές του δικτύου της Αλ Κάϊντα, μεταξύ αυτών και πολλοί αρχηγοί τους, φέυγουν από το Αφγανιστάν και μεταβαίνουν στο Ιράν και στο Πακιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως σχεδόν όλοι οι τελευταίοι ηγέτες των Ταλιμπάν, 22 στον αριθμό, έχουν καταφύγει στο Πακιστάν. Την ίδια στιγμή, περίπου 500 μαχητές Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάϊντα, που είχαν αιχμαλωτισθεί στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ και στην Κουντούζ, στα βόρεια της χώρας, μπόρεσαν να βρούν τα αναγκαία χρήματα και να πληρώσουν για να φύγουν προς το Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν μέσω των ορεινών οδών είτε με τα πόδια, είτε έφιπποι. Αντιθέτως, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μωχάμεντ Ομάρ, εξακολουθεί να βρίσκεται κάπου κοντά στην Κανταχάρ, μετέδωσε με το ΝΒC.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή