Ιαπωνία: Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 11:30
UPD:15:06
EPA/FRANCK ROBICHON

«Η θέση της χώρας μας (για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας) δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα, μετά την ανάρτηση σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους του βίντεο, η αυθεντικότητα πάντως του οποίου εξετάζεται (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Αποφασισμένη να μην υποκύψει στις απειλές του Ισλαμικού Κράτους εμφανίστηκε η ιαπωνική κυβέρνηση, μετά την ανάρτηση βίντεο, στο οποίο μέλη της οργάνωσης ζητούν λύτρα από το Τόκιο ώστε να μην προχωρήσουν στην εκτέλεση δύο Ιαπώνων που κρατούν ομήρους.

«Η θέση της χώρας μας (για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας) δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα, μετά την ανάρτηση σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους του βίντεο, η αυθεντικότητα πάντως του οποίου εξετάζεται.

Στο βίντεο, ένας μαυροντυμένος άνδρας που κρατάει ένα μαχαίρι και στέκεται σε μια ερημική τοποθεσία έχοντας μπροστά του δύο γονατιστούς άνδρες με πορτοκαλί στολές, προειδοποιεί πως η Ιαπωνία έχει προθεσμία 72 ωρών για να αποσύρει την υποστήριξή της προς τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο τζιχαντιστής, ο οποίος μιλάει αγγλικά με βρετανική προφορά, ζητάει «200 εκατομμύρια» χωρίς να διευκρινίζει το νόμισμα, αλλά στον αραβικό υπότιτλο γίνεται λόγος για δολάρια ΗΠΑ. Η φωνή του τζιχαντιστή φαίνεται να είναι η ίδια με τη φωνή εκείνου που είχε απειλήσει ομήρους σε προηγούμενα βίντεο του Ισλαμικού Κράτους. Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ελέγχει την αυθεντικότητα του βίντεο.

EURONEWS

Στο ίδιο βίντεο τα ονόματα των δύο ανδρών αναφέρονται ως Χαρούνα Γιακάουα και Κέντζι Γκότο. Ο Γκότο είναι δημοσιογράφος και έχει γράψει βιβλία για το AIDS και για τα παιδιά σε ζώνες πολέμου από το Αφγανιστάν μέχρι την Αφρική, ενώ ήταν ανταποκριτής ιαπωνικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων.

Ο Γκότο συνάντησε τον Γιουκάουα πέρυσι και τον Ιούνιο τον βοήθησε να ταξιδέψει στο Ιράκ. Ο πατέρας του Γιακάουα αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια, λέγοντας πως η είδηση τον έχει καταβάλει.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή