Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της 11ης Μαρτίου

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2004 18:19

A- A A+

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ στον καθεδρικό ναό Αλμουδένα της ισπανικής πρωτεύουσας η επίσημη επιμνημόσυνη δέηση για τους 190 νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη.

Στην τελετή παρέστησαν η ισπανική βασιλική οικογένεια, 20 αρχηγοί κρατών καθώς και 500 συγγενείς των θυμάτων. Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος.

Έξω από τον καθεδρικό ναό, σε κεντρικές πλατείες και στους κήπους των ανακτόρων, είχαν τοποθετηθεί γιγαντιαίες τηλεοπτικές οθόνες, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την τελετή οι συγκεντρωμένοι.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την τελετή διατύπωσαν Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Προτεστάντες της Ισπανίας, καθώς, όπως επισήμαναν, «μονοπωλήθηκε» από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Σε επιστολή τους προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Ισπανίας σημειώνουν πως τα θύματα των επιθέσεων δεν ήταν μόνο Καθολικοί.

«Είναι λυπηρό που πραγματοποιείται μια καθολική κηδεία σε ένα κράτος που θεωρεί πως έχει κοσμικό χαρακτήρα», τόνισε ο Μαριάνο Μπλάθκεθ εκπρόσωπος της προτεσταντικής κοινότητας της Ισπανίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή