Οι σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας και η τρομοκρατία στο επίκεντρο του Συμβουλίου ΥΠΕΞ των «28»

Αποφάσεις για ενίσχυση της πάλης με τον τζιχαντισμό, όχι όμως και για τη στάση έναντι της Μόσχας
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 19:41
UPD:19:55
YIANNIS KOURTOGLOU/Yiannis Kourtoglou

Τους υπουργούς απασχόλησε, επίσης, το θέμα της αντιμετώπισης των διεθνών απειλών της τρομοκρατίας υπό το φως των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

A- A A+

Οι σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Διεξήχθη μια πρώτη στρατηγική συζήτηση για το γενικότερο πλαίσιο που διέπουν τις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας, κατά την οποία οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί του θέματος, χωρίς όμως να λάβουν σε αυτό το στάδιο οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Τους υπουργούς απασχόλησε, επίσης, το θέμα της αντιμετώπισης των διεθνών απειλών της τρομοκρατίας υπό το φως των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του θέματος, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ως προς την ανάγκη ενδυνάμωσης της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους τζιχαντιστές και την αντιμετώπιση της ρητορικής του εξτρεμισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών διαλόγων της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών παρακάθισαν επίσης σε γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ Ελ Αράμπι, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και για την κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Εξέτασαν παράλληλα τρόπους ενίσχυσης του στρατηγικού διαλόγου με τον Αραβικό Σύνδεσμο για θέματα πολιτικής και ασφάλειας συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το οργανωμένο έγκλημα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή